10 méteres, ifjúsági Európa-bajnokság

Pénteken és szombaton rendezzük meg az 1. alkalommal kiírt 10 méteres, ifjúsági Európa-bajnokságot. Két számban hirdetünk győztest, puska és pisztoly vegyes csapatban. 

Az eseményt az Eb döntőjének is tekinthetjük, hiszen korábban a regionális selejtezőket már lebonyolították, így puskában és pisztolyban is 8-8 csapat verseng egymással. Az átfedések miatt 12 ország vesz részt a kontinensviadalon. Puskában a svédek, az olaszok, a magyarok, a lengyelek, a szerbek, az oroszok, a finnek és a szlovének küzdenek egymással, míg pisztolyban az olaszok, a csehek, az ukránok, a litvánok, a lengyelek, az oroszok, az észtek és a magyarok. 

 

A magyar csapat kerete

a puskásoknál: Mészáros Eszter, Dénes Eszter, Bajos Gitta, Klenczner Márton, Török Ferenc, Hammerl Soma

a pisztolyosoknál: Fábián Sára, Komáromi Krisztina Panna, Jákó Miriam, Nagy Bálint, Klem Barnabás, Tóth Balázs

 

A csapatok két négyes csoportban versengenek egymással, ennek a sorsolására csütörtökön délután kerül sor. Az egyes csoportban mindenki mérkőzik mindenkivel, vagyis egy csapatra három találkozó vár. Az első kettőt pénteken, a harmadikat szombaton rendezik. 

Az egyes mérkőzések alkalmával csak 4 (2-2 lány és fiú) puskás, illetve 4 pisztolyos áll lő állásba. Lehet viszont az újabb találkozókon cserélni, ezért is nevezhettek 6-6 főt az egyes országok. A csoportmeccsek során (amit semifinals-nek hívnak) egyfajta erősorrend szerint állnak fel egymás mellett a különböző nemzetek versenyzői: AB AB AB AB. Mind a négy lövő hatszor tíz lövést ad le, a 10 lövésre 12 perce van. 10 lövésenként van értékelés, és a két egymás melletti lövő közül az eredményesebb két pontot kap. (Puskában van tizedelés, pisztolyban nincs az egyes lövéseknél.) Köregyenlőség esetén (pl. 104.0-104.0) 1-1 pont jár mindkét versenyzőnek. Így 4x6x2=48 pont talál gazdára. A legabszurdabb végeredmény a 48-0 lehet, ugyanakkor a két válogatott csatájában döntetlen nem lehet. 

 

Szombaton délután a csoportok első helyezettjei az aranyéremért, a másodikok a bronzért mérkőznek. Szombaton 15 órától lesz a pisztoly bronzmeccs, 16-tól a puska bronzmeccs, 17 órától a pisztoly aranymeccs, míg 18 órától a puska aranymeccs. Az éremcsaták más szabály szerint zajlanak. Itt már csak 20 lövést adnak le a versenyzők AB AB AB AB, de egy lövés leadására 50 másodperc áll rendelkezésre. Minden egyes lövés után van értékelés és a jobb eredményért 2 pont jár. Vagyis itt 4x20x2=160 pont kerül "szétosztásra". 

 

"Puskában nagy esélye van a magyar csapatnak az éremszerzésre, de a legfontosabb, hogy jó élményekkel, pozitívan zárják a versenyt a gyerekek. A másik fontos cél, hogy mint házigazdák sikeresen vizsgázzunk a verseny lebonyolításában", nyilatkozta Joó Éva utánpótlás igazgató. 

 

 

KM