Az ISSF Ad Hoc Bizottsága közzétette ajánlásait az olimpiai programon szereplő számokkal kapcsolatban

Az ISSF Ad Hoc Bizottsága müncheni ülését követően kiadta ajánlásait, amelyek célja a nemek egyenlőségének megteremtése az olimpiai programon szereplő versenyszámok vonatkozásában.

Ezen ajánlások a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kiadott Agenda 2020 programban leírt követelményekre adott válaszként fogalmazódtak meg. A NOB és a nemzetközi szövetségek közötti együttműködés célja „hogy az Olimpiai Játékokon érjük el a nők 50%-os részvételi arányát és további részvételi lehetőségek megteremtése révén tovább ösztönözzük a nők olimpiai részvételét” a 2020. évi tokiói Játékokig. Az IOC sürgeti és támogatja a „vegyes nemű csapatok bevonását”, amelyben egy azonos nemzet színeiben egy férfi és egy női versenyző juthat szóhoz.

A sportlövészet jelenleg kilenc férfi és hat női versenyszámmal képviselteti magát az olimpia programján tehát jelentős változásra van szükség. E kihívásokra válaszolva, az ISSF Végrehajtó Bizottságának valamint Adminisztratív Tanácsának jóváhagyásával Olegario Vazquez Rana, az ISSF elnöke egy ISSF vezetőkből álló Ad Hoc Bizottság létrehozásáról döntött, amelynek feladata az volt, hogy ajánlásokat készítsen elő a nemek egyenlőségének megvalósítása érdekében. A bizottság vezetője Franz Schreiber, az ISSF főtitkára, tagjai pedig Gary Anderson, Wang Yifu és Vladimir Lisin alelnökök valamint a versenyzők és edzők képviselői és további szakági szakértők voltak.

Az ISSF döntés előkészítő folyamata 2015-ben kezdődött. Az Ad Hoc Bizottság három alkalommal találkozott és részletesen elemezte a jelenlegi versenyszámokat. A munkában részt vett valamennyi ISSF szakági bizottság is (versenyzői, edzői, korong, puska, pisztoly és technikai), amelyek a különféle javaslatokat és alternatívákat véleményezték. 

Az Ad Hoc Bizottság első döntése az volt, hogy meg kívánja tartani a 15 olimpiai versenyszámot és azon belül fenntartani a szakágak egyensúlyát azaz 5 puska, 5 pisztoly és 5 sörétes versenyszám legyen. Jelenleg mindhárom szakágon belül 3-3 férfi és 2-2 női szám szerepel a programon. A bizottság arra a döntésre jutott, hogy a nemek egyenlőségének biztosításához a legjobb módszer az, ha szakáganként egy férfi versenyszám vegyes nemű csapat versennyé alakul át. Számos különféle javaslat született arra vonatkozóan, hogy mely számok kerüljenek átalakításra. Ennek eldöntéséhez olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az univerzalitás, a sportági prezentáció, a sportág fejlődése és a fenntarthatóság. A bizottság áttekintette a vegyes nemű csapat versenyszámokra beérkezett számos javaslatot, amelynek során külön figyelembe vették, hogy az adott javaslat miként és mennyire tud hozzájárulni a sportág világméretű fejlődéséhez.    

A hosszú kiértékelési folyamatot követően az ISSF Ad Hoc Bizottsága az alábbi javaslatot teszi: a férfi duplatrap számot a trap vegyes nemű csapat számmal, az 50m férfi fekvő számot a 10m légpuska vegyes nemű csapat számmal, míg az 50m szabadpisztoly számot a 10m légpisztoly vegyes nemű csapat számmal javasolja felváltani. A fenti javaslathoz vezető út sok nehéz, érzelmekkel teli és bátor döntésekkel járt. A javaslatok kidolgozásában számos, edző, versenyző és valamennyi szakági bizottsági tag, ISSF vezető és a lövész társadalom tagjai vettek részt, akik egyrészt megpróbálták szem előtt tartani a jövő sportlövő generációinak érdekeit, másrészt hangsúlyosan képviselték a sportág olimpiai programon tartásának egyértelmű prioritását.

Az ISSF azzal a céllal hozza közli az Ad Hoc Bizottság ajánlásait, hogy arról a versenyzők, az edzők, a nemzeti szövetségek és a szurkolók  is tudjanak és járuljanak hozzá az azokról folytatandó vitához. Az ajánlásokat az Ad Hoc Bizottság ismételten át fogja tekinteni együtt a NOB riói sportági értékelésével, amelyet januárban fognak közreadni. A NOB értékelése  számos média és részvételi adatot is figyelembe fog venni. Ezen ajánlások ezt követően ismét az ISSF Végrehajtó Bizottsága és az Adminisztratív Tanács elé kerülnek. A végső szót a Tanács fogja kimondani, majd az ajánlások végleges formában 2017. február végén kerülnek beterjesztésre a NOB elé. A 2020. évi tokiói Olimpiai Játékok programjáról a végleges döntést a NOB hozza meg 2017. év közepén.

Az olimpiai programról szóló végleges NOB döntésig az ISSF valamennyi jelenlegi számot a 2017. évi Világ Kupa sorozat programján kívánja tartani és ezzel egyidejűleg a javasolt vegyes nemű csapat versenyeket is be kívánja indítani már a 2017. évi első Világ Kupán, Új-Delhiben.

A felváltandó versenyszámok továbbra is szerepelni fognak valamennyi ISSF világbajnokság műsorán.