Beszámoló a világkiállításról

"Egy a természettel - Vadászati és Természeti Világkiállítás"


A Honvédelmi Sportszövetség pavilonjában egy MARKSMAN típusú lőszimulátort üzemeltettünk a kiállítás minden napján a látogatók nagy örömére!
A szimulátor egyébként a HS finanszírozásával a Magyar Sportlövők Szövetsége használatába került magas színvonalú eszköz, egy komoly lövéselemző rendszer.
Nekünk sportlövőknek is kiváló programok vannak feltelepítve a gépre (skeet, trap, futóvad, biathlon bukócélok, valamint álló céltáblák), a nagyközönségnek jellemzően mégis a vadászathoz kapcsolható háttereket és állatcélokat állítottuk be vendégcsalogatóként. Nem is unatkoztunk! Szinte minden nap a nyitás első percétől a zárás pillanatáig mindig volt vállalkozó szellemű lövészünk! :)
Röviden a gép működéséről: a fent említett sportlövő programokon kívül elképesztő mennyiségű álló, repülő, futó, vágtázó vad élethű képe jeleníthető meg a szintén megszámlálhatatlan valósághű háttérképen. Sőt... saját fotó is feltölthető, ha az illető lövész egy választott lőteret / a vadász egy konkrét területet szeretne látni, illetve azon kíván gyakorolni! Az alap beállításokhoz hozzátartozik még a választott fegyver a (kereskedelmi forgalomban kapható összes) lőszer, illetve a hozzá tartozó ballisztika, a versenyszám, illetve a vad haladási iránya - közeledő / távolodó, balra / jobbra, menekülő / támadó, keresztül / kasul :D - betáplálása. A sor nem ér véget: állítható a korong, ill. a vad sebessége, lőtávolság és megannyi paraméter akár a gyári demó fegyverrel lövünk, akár a saját fegyverre átszereljük a giroszkópos kamerát és az elsütőbillentyű mögé bepattintunk egy mechanikus sütés érzékelőt.
Természetesen nem variáltunk át minden látogatónak minden paramétert. A jellemző, egyben éppen elegendő beállítások a golyós / sörétes puska, illetve a futóvad / vaddisznó / őz / szarvas / medve és a korong / kacsa / fácán / fogoly / fajd variációk voltak. Így is sokaknak kevés volt az a 10 perc, amit ingyenesen biztosítani tudtunk az élménylövészetre.
Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a látogatóktól, egyben sok kérdésre tudtunk személyesen válaszolni, amik a sportlövészet, Honvédelmi Sportszövetség, pedagógus képzés témaköröket illeti!
Ha lesz ismét olyan nagy rendezvény ahol hasonlóképpen meg lehet jelenni ezzel a szimulátorral, azt nem szabad kihagyni! ;)
- - - - -
A lőszimulátor üzemeltetésében, illetve a látogatók informálásában személyesen részt vettek a HS dolgozóin kívül a következő sportlövő kollégák: Boros György alelnök úr, Máthé Edit, Tóth Anikó, Boros László, Fodor László, Kovács Miklós, Laczik Dávid, Hegyi Norbert, ifj. Péni István, Tasi Tamás, Keczeli Zoltán, Pető László. Külön köszönet Nekik!

 

köszönjük a beszámolót és a képeket Pető Lászlónak