Herczegh Szabolcs a magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya

2022. júniusától Herczegh Szabolcs lett a magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya, míg Győrik Csaba technikai igazgatóként dolgozik tovább.

 

 

Herczegh Szabolcs sportolói pályafutása, legfőbb eredményei:

Tizenkét éves korában kezdett el lőni. Barátai vitték le a Mexikói úti lőtérre. Hamar beleszeretett a sportágba, második otthonának tekintette a lőteret. Első világversenyére 17 évesen jutott ki, amely egy légfegyveres junior Eb volt, és a válogatókon a juniorok között még ifiként harcolta ki a csapattagságot. Első Európa-bajnoki érmét még ifiként nyerte ugyanabban az évben, 1997-ben, amikor a juniorok 50 méteres kisöbű szabadpuska 60 fekvő versenyszámában csapatban aranyérmes lett. Felnőttként a legjobb eredménye a 2006-os zágrábi világbajnokságon született, amikor csapatban a fekvő számban bronzérmet nyert. 1997-től 2009-ig szerepelt a magyar válogatottban. Volt országos csúcstartó.

 

Eredmények:

 

World Championships:
60PR               2006 Zagreb               Bronze medal             team

University Word Championships:
60PR               2003 Plzen                  Gold medal                team
FR3X40           2003 Plzen                  Silver medal               team
AR60              2003 Plzen                  Silver medal               team

European Championships:
60PR               1997 Kouvola             Gold medal                junior team

 

 

Edzői pályafutása:

 

2004 és 2012 között a KSI Sportlövő Szakosztályában a kezdő csoporttal foglalkozó edző, számos korosztályos országos bajnoki címet szereztek tanítványai, akik közül később többen a felnőtt válogatott tagjai lettek.

2009 februárjától 2013 februárjáig a Magyar Sportlövők Szövetségével együttműködésben személyi edzője volt a világbajnok és többszörös Európa-bajnok Sidi Péternek.

Az elmúlt években a Közel-Keleten dolgozott.

 

Oktatói tevékenysége:

 

A 2005/2006-os tanévben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán a kezdeményezésére hosszú évek után visszakerült a sportlövészet a testnevelő tanári oktatási programba "A sportlövészet elméleti és gyakorlati alapjai" néven, mint kötelezően választható tantárgy, amelyet 2013-ig maga is tanított. Ehhez kapcsolódóan koordinálásával megépült a Takács Károly Lőterem.

 

Tervek, célok:

 

Alapvető célja, hogy a 2024-es párizsi nyári játékokon - Igaly Diána 2004-es athéni győzelme után - ismét legyen magyar érmese a sportágnak. "Ehhez egy olyan támogató szakmai légkört szeretnék kialakítani, amely a sportoló egyéni sportszakmai igényeit helyezi a középpontba, az anyagi források koordinált és még hatékonyabb felhasználásával. Szövetségi kapitányként szeretném tovább erősíteni a csapategységet, a kohéziót, amely alapfeltétele a kiemelkedő sportteljesítményeknek."