Hungarian Open 2021

YouTube

https://www.hunshooting.hu/hungarian-open

3. nap

A zárónap is magyar éremesőt hozott a Hungarian Open elnevezésű nemzetközi sportlövő viadalon a budapesti Fehér úti Nemzeti Lőtéren. Vasárnap az egyes egyéni számokban együtt lőttek a felnőttek és a juniorok. A 10 méter női légpisztoly számban a még ifjúsági korú Jákó Miriam maga mögé utasította az egész mezőnyt, 243.4 körrel győzött, ami junior országos csúcs. A második helyen Major Veronika végzett 237.9 körrel, vagyis kettős magyar siker született ebben a számban. Az alapversenyben legjobban célzó szerb Zorana Arunovic (582 kör) a döntőben a hetedik helyen végzett. Jákó jól lőtt az alapban is, 580 körrel másodikként kvalifikálta magát a fináléba, ami ifjúsági országos rekord. A 10 méter férfi légpisztoly versenyszámban a finn Joonas Kallio nyakába akasztották az aranyérmet, aki a döntőben 241.7 körrel győzött. Legjobb magyarként, Tátrai Miklós ötödik lett (179.4 kör) azok után, hogy az alapversenyt 579 körrel megnyerte. 

A 10 méter férfi légpuska számban ezúttal visszavágott Péni István Pekler Zalánnak, 252.7 körrel nyert. A különbség kettejük között 1.8 kör volt. Az alapversenyben is ők ketten végeztek az első két helyen. Péni eredménye 632.3 kör, Pekleré 629.8 kör. A 10 méter női légpuska számban a norvég Johanna Reksten lett az első 252.2 körrel, Dénes Eszter végzett a második helyen (250.8), míg Zwickl-Veres Kata (229.3) a harmadikon. Az alapversenyt 631.6 körrel megnyerő Toma Dorina a negyedik helyen zárt. 

2. nap

A 10 méter légpuska vegyes csapat versenyszámban a Mészáros Eszter, Péni István összeállítású magyar "A" együttes lett az aranyérmes a Fehér úti Nemzeti Lőtéren rendezett Hungarian Open elnevezésű nemzetközi sportlövő viadal második napján, miután az aranymérkőzésen 17-7-re győztek a Milda Marina Haugen, Hári Péter norvég-magyar duóval szemben. Péniék végig jól lőttek, a kvalifikáció első részében is a legjobbak voltak 634.6 körrel, és a Q2-ben is győztek 419.5 körrel. Ugyanebben a versenyszámban a bronzmérkőzésen a magyar "B" csapat, vagyis Bajos Gitta és Pekler Zalán 17-5-re győzött a Komárom VSE kettőse, vagyis Szijj Katinka és Vas Péter ellen. A junioroknál a Dénes Eszter, Hammer Soma összeállítású magyar csapat végzett az első helyen, miután az aranymeccsen 16-8-ra nyert a hármas számú norvég együttes ellen (Julie Johannessen, Tobias Bernhoft-Osa). 

 

A 10 méter légpisztoly vegyes csapat versenyszámban a Major Veronika, Tátrai Miklós alkotta magyar egyes számú együttes az aranyéremért zajló párharcban 17-11-re kikapott a szerbektől (Zorana Arunovic, Dusko Petrov), és ezüstérmes lett. A bronzmérkőzésen a csehek egyes csapata (Veronika Schejbalova, Jindrich Dubovy) 17-13-ra nyert Magyarország kettes csapata, vagyis Sike Renáta és Szemán Dávid ellen. A kvalifikáció első részében Sikéék 571 körrel a második helyen, Majorék 570-nel a harmadik helyen végeztek és léptek tovább a nyolc közé, majd a Q2-ben Majorék 382 kört teljesítettek, másodikak lettek, és lőhettek az aranyért. A Q2-ben Sikéék 379 körrel a harmadik helyen zártak. A junioroknál magyar ezüstérem született, miután a Daria Haristiade, Luca Joldea román csapat 17-13-ra volt jobb a Jákó Miriam és Nagy Bálint alkotta magyar egyes csapatnál. 

1. nap

Több számban is magyar érmek születtek a Hungarian Open elnevezésű sportlövő viadal első napján Budapesten, a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A férfiaknál a 10 méter légpuska versenyszámban Pekler Zalán győzött 251.6 körrel, Péni István lett a második (250.9 kör), míg az egyesületi színekben induló, Hári Péter a harmadik 227.4 körrel. A junior fiúknál Hammerl Soma nyert 250.1 körrel, Török Ferenc pedig a harmadik helyen (228.1) végzett. A 10 méter junior lány légpuska versenyszámban is három magyar állhatott fel a dobogóra, a győztes Mészáros Eszter 251.9 kört lőtt, a második Bajos Gitta 250.4 körrel zárt, Dénes Eszter a harmadik (230.2). A nőknél a 10 méter légpisztoly versenyszámban Major Veronika ezüstérmes lett 240.5 körrel úgy, hogy a 22. lövésnél előzte meg a skót Jessica Liddont, aki így a harmadik helyen zárt (220.2). A dobogó legfelső fokára a szerb Zorana Arunovic (241.5) állhatott fel.  A junior lányoknál Berde Viktória lett az első 238.7 körrel, a második helyen Jákó Miriam (237.3) végzett. 

 

18 ország, 220-230 versenyzője részvételével péntektől vasárnapig rendezik a Hungarian Open nemzetközi sportlövő viadalt Budapesten, a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. Pénteken a juniorok és a felnőttek külön versenyeznek az egyéni számokban (10 méter légpuska férfi, junior fiú; 10 m légpuska nő, junior lány; 10 m légpisztoly férfi, junior fiú; 10 m légpisztoly nő, junior lány). Szombaton a vegyes csapat számokra kerül sor, természetesen itt is külön a felnőttek és a juniorok. Vasárnap viszont az úgynevezett open kategóriákban együtt indulnak a juniorok és a felnőttek az egyes egyéni számokban. A részletes, órára, percre lebontott programot itt láthatjátok: 

Győrik Csaba szövetségi kapitány: "Nem lesznek hiányzók, a teljes magyar válogatott mezőny elindul. Sőt, házigazdaként van arra lehetőségünk, hogy a válogatott versenyzők mellett további magyar sportlövők is lőállásba lépjenek egyesületi színekben. Ez a szezon első nemzetközi versenye. Itt most azon van a hangsúly, hogy éljünk a hazai pálya előnyével, és minél többen versenyezzenek."

A televíziós és újságíró kollégák jöhetnek forgatni, dolgozni védettségi igazolvánnyal, továbbá természetesen kötelező az orrot és a szájat elfedő maszk viselése. A forgatási engedélyeket a szokásos módon kérjétek!