III. #csakaHonvéd Kupa

SIUS élő eredmények

2023.01.22.

A 10 méter légpuskában Mészáros Eszter (MATE-Gödöllői EAC) és Pekler Zalán (Erődök Városa SE), míg a 10 méter légpisztolyban Major Veronika (BEFAG Keszthelyi ELK) és Tátrai-Fejes Miklós (BHSE) győzött a felnőtteknél a #csakaHonvéd Kupa vasárnapi versenynapján, amely egyben a 2. Eb-válogató második, egyben zárónapja volt.  

A 10 méter légpisztolyban vasárnap az alapverseny rangsorolt, döntőket nem rendeztek. A nőknél Major Veronika (BEFAG Keszthelyi ELK) győzött 574 körrel, a második helyen Sike Renáta (BHSE) végzett 570 körrel. A férfiaknál a győztes Tátrai-Fejes Miklós (BHSE) 569 körig jutott.

A 10 méter légpuska versenyszámban nem csak az alapversenyre került sor, de az összevont döntőket is megrendezték vasárnap, ami azt jelenti, hogy korosztálytól függetlenül a legjobb nyolc eredményt elérő lőtte a finálét. A nőknél az alapversenyben Mészáros Eszter (MATE-Gödöllői EAC) lett az első 631.2 körrel, ő volt az egyetlen a mezőnyben, aki 630 kör felett teljesített. A férfiaknál az alapban a legjobb Hammerl Soma (UTE) három tizeddel (627.7 kör) megelőzte Pekler Zalánt (Erődök Városa SE). Az összevont finálékban a hölgyeknél az aranymérkőzésen Mészáros Eszter (MATE-Gödöllői EAC) és Dénes Eszter (UTE, alapban: 628.7 - ezzel harmadik) csapott össze, és előbbi nyert 16-12-re. A harmadik helyet Lovász Dorina (MATE-Gödöllői EAC) szerezte meg. A férfiaknál Pekler Zalán (Erődök Városa SE) és Somogyi Péter (ZTE, alapban: 621.3 - ezzel negyedik) mérkőzött meg a legfényesebb medálért, és előbbi 17-7-re győzött. A harmadik helyet holtversenyben Vas Péter (Erődök Városa SE) és Dénes András (MATE-Gödöllői EAC) szerezte meg. Az alapverseny legjobbja, Hammerl Soma (UTE) az ötödik helyen végzett. Péni István (UTE) nem indult.

 

A márciusi, tallini olimpiai kvalifikációs 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon induló magyar csapat összetételéről a január 31-i elnökségi ülésen születik döntés.

2023.01.21.

A 10 méter légpisztolyban Major Veronika (BEFAG Keszthelyi ELK) és Rédecsi Máté (BHSE), míg a 10 méter légpuskában Dénes Eszter (UTE) és Pekler Zalán (Erődök Városa SE) győzött a #csakaHonvéd Kupa szombati versenynapján, amely egyben a 2. Eb-válogató első napja volt.  

A 10 méter légpuskában szombaton az alapverseny rangsorolt, döntőket nem rendeztek. A nőknél nemzetközileg is kimagasló eredménnyel győzött Dénes Eszter (UTE), méghozzá 631.2 körrel, de a második helyen záró Mészáros Eszter (MATE-Gödöllői EAC) is 630 kör felett teljesített, eredménye 630.3 kör. A férfiaknál Pekler Zalán (Erődök Városa SE) nyert 627 körrel, Péni István (UTE) nem indult.

A 10 méter légpisztoly versenyszámban nemcsak az alapversenyre került sor, de az összevont döntőket is megrendezték szombaton, ami azt jelenti, hogy korosztálytól függetlenül a legjobb nyolc eredményt elérő lőtte a finálét. A nőknél az alapversenyt Major Veronika (BEFAG Keszthelyi ELK) 578 körrel nyerte meg, és a döntőben is remekült versenyzett. A 25 lövés utáni döntős eredménye 253.7 kör volt, ami országos rekord. A döntőben a szabályok szerint 15 lövés után dől el, hogy ki végzett a hetedik és nyolcadik helyen, a 20. lövés után az, hogy ki lett az 5. és 6., majd újabb öt lövést követően az is eldől, hogy ki lett a 3. és 4. Az első kettő pedig a 16 pontig tartó külön csatában dönt az aranyérem sorsáról úgy, hogy minden egyes lövés után két pontot kap az, aki a nagyobbat lőtte. Azonos eredménynél egy-egy pont jár. A nőknél az aranycsatát Major Veronika (BEFAG Keszthelyi ELK) és Csonka Zsófia (PSN Zrt.) vívta. Major 6-0-ra elhúzott, de aztán 10-10-nél Csonka utolérte. A végig nagyon izgalmas küzdelemben 12-10 és 14-12 után még egyenlített Csonka, végül Major győzött 16-14-re. A harmadik helyet Fábián Sára Ráhel (Csepel LE) szerezte meg. Sike Renáta (BHSE) nem indult.

A férfiaknál az alapversenyben Tátrai-Fejes Miklós (BHSE) volt a legjobb 577 körrel, míg a junioroknál Rédecsi Máté (BHSE) 575 körrel. Az összevont finálé kettejük külön versenyét hozta, 25. lövés után mindketten 249.7 körrel zártak. Az aranymérkőzésen Tátrai-Fejes 2-0-ra vezetett, de innen fordított Rédecsi, aki már 9-3-ra is elhúzott. Ekkor még Tátrai-Fejes beérte, de aztán Rédecsi újra előnyhöz jutott és győzött is magabiztosan 17-11-re. A harmadik helyet Nagy László (Tisza Volán SC) szerezte meg.

Vasárnap szintén mind a négy számot lövik, de akkor a 10 méter légpuskában rendezik meg az összevont döntőket, míg 10 méter légpisztolyban az alapverseny fog rangsorolni.

 

Rédecsi Máté: "Elégedett vagyok az alaperedményemmel, kiegyensúlyozottabban lőttem, mint azt vártam. A döntőt nagyon élveztem, végig higgadt tudtam maradni. Külön öröm volt számomra, hogy az aranyéremért Mikivel csatázhattam, és az még nagyobb, hogy le is győztem."

 

Major Veronika: "Az alapverseny során az edzőmmel megbeszélt feladatokat sikerült végrehajtanom. A fináléban nagy nyugalommal lőttem, mégha a medal match szorossága talán nem is ezt tükrözi. A döntős országos csúcsnak örülök és elégedett vagyok az egész napi teljesítményemmel."

km