Elhalasztják a tokiói olimpiát

A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg 2020 nyarán (július 24. – augusztus 9.), az eredeti időpontban az olimpiai játékokat, jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Három olimpiát nem tartottak meg eddig (1916, 1940, 1944), valamennyi háború miatt maradt el.

  • A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy elhalasztja a tokiói nyári olimpiát és paralimpiát, legkésőbb 2021-ben azonban megrendezik a játékokat.
  • A NOB igazgatótanácsa vasárnap rendkívüli ülést tartott. A német Thomas Bach vezette szervezet ekkor számolt először azzal, hogy a július 24-én kezdődő tokiói olimpia elmaradhat.
  • Erre az ülésre azért volt szükség, mert a szlovénok, a norvégok és az amerikai atléták a játékok elhalasztását kérték a koronavírus-járvány miatt.
  • NOB egy hónapot adott magának arra, hogy vészforgatókönyveket dolgozzon ki.
  • Két fajsúlyos ország, Kanada és Ausztrália nem várt addig, és hétfőn bejelentette, a jelenlegi helyzetben nem küld sportolókat az olimpiára.
  • Ennek hatására a japán miniszterelnök, Abe Sindzó hétfőn már arról beszélt, hogy érdemes megfontolni a halasztást. Korábban a kormányfő abban bízott, hogy teljes olimpiát tarthatnak.

Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó kedden bejelentette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetértett vele abban, hogy el kell halasztani a tokiói olimpiát és paralimpiai játékokat. Nem sokkal később a hivatalos döntés is megszületett

Az indoklásban azt írják: a WHO-tól kapott információk alapján a NOB elnöke és Japán miniszterelnöke úgy döntött, hogy jelen körülmények között nem tartható meg az olimpia, de 2021 nyaráig mindenképp meg kell rendezni a játékokat. Mindezt a sportolók és az olimpia rendezésében érdekelt személyek egészségének megőrzése érdekében teszik. 

ÍGY A NYÁRON NEM RENDEZIK MEG AZ OLIMPIAI JÁTÉKOKAT. HALASZTÁSRA MÉG NEM VOLT PÉLDA, LEGUTÓBB 1944-BEN TÖRTÉNT OLYAN, HOGY NEM TUDTÁK MEGTARTANI AZ OLIMPIÁT, AKKOR A VILÁGHÁBORÚ MIATT (forrás: Index.hu)

JAPÁN ELVILEG KÉSZEN ÁLL AZ OLIMPIÁRA, DE A VILÁG TÖBBI RÉSZE A JÁRVÁNY MIATT PILLANATNYILAG NEM.