MSSZ kitüntetettek

A Magyar Sportlövők Szövetsége által létre hozott kitüntetéseket a szokásos éves küldöttgyűlésen adja át. Idén erre nem volt lehetőség.

Az Országos Bajnokság keretein belül a Nemzeti Lőtéren adta át Nagy György az MSSZ elnöke és Sinka László az MSSZ főtitkára.

 

 

Arany Jelvény

Pál-Plichta Györgyi A 80-as évek elején az Igazságügyi Lövészklubban kezdett el lőni, pisztollyal. Mintegy 30 éve edző.1997-ben dr. Istvánffy Csaba és dr. Lénárt Ágota segítségével megalapította a KSI sportlövő szakosztályát, amely a mai napig a legeredményesebb utánpótlás-nevelő szakosztály. Aktív részese volt, hogy a sportlövészet Universiade versenyszám lett 2007-ben. A Karácsony Gyula által készített sportiskolai programot Ő lektorálta. A KSI négytagú szakmai bizottság tagja, 8 éve  az MSSZ elnökségi tagja. Versenyzői között 2 olimpikon, több VB, EB érmes és több mint 200 magyar bajnoki címet szerzett sportoló található.

 

Pongrátzné Vasvári Erzsébet koronglövő, 49 éve van a lövészsportban. Többszörös Európa-és világbajnok, Barcelonai olimpikon. Világversenyeken összesen 19 egyéni és csapat érmet szerzett, 13 szoros egyéni Országos Bajnok, 30 évig volt tagja a válogatott keretnek. 35 éve edzősködik, ez idő alatt versenyzői 27, szakágvezető-i, tevékenysége alatt a koronglövők 22 érmet nyertek EB-n, VB-n, Olimpián. A sikeres Sydney-i Olimpia után a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Ezüst Fokozata, Athén után a Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. 2015-ben Mesteredzői Címet kapott. Koronglövő akadémiát alapított, ahol jelenleg utánpótlás neveléssel foglalkozik.

 

Szita György: 1960-as évek elején ismerkedett meg a sportlövészettel mint puskás versenyző a karhatalmi Dózsában. Egyesülete megszűnése után az MHSZ Egyesült Izzó, később az MHSZ Tungsram lövész klubba került, ahol elkezdte edzői munkáját. Az 50 éves edzői tevékenysége alatt sok száz gyerekkel ismertette meg a sportlövészetet. Munkájának eredménye számos nemzetközi szintű versenyző kinevelése. Ő adott a kezébe légpisztolyt Kovács Zoltánnak, aki később az UTE színeiben olimpiai III. helyezést ért el.Szilágyi István olimpikon is a tanítványa volt. Az elmúlt 20 évben az APLE-ban működött mint vezető edző. Legjobb versenyzői: Gáspár Lalita és Hurai Viktória Európa Bajnokságot nyertek, Toma Dorina országos csúcs tartó.

Jelenleg is eredményesen dolgozik szeretett sportágában a sportlövészet nagy hasznára.

 

Nagy Sándor

 

MSSZ Díszoklevél

Gajzágó Imre: 1968-ban a Pőltenberg utcai lőtéren ismerkedett meg aasportlövészet szépségeivel, 1980-ban Holup János nyugdíjba vonulása után lett a FÉG Lövészklub vezetője. Versenyzői bejárták Európát, eljutottak Kubába, Koreába. Világversenyeken csapatban érmeket szereztek. Legeredményesebb versenyzője Bogdán Márta, már az első versenyén megverte a már a régebben versenyzőket.

Szabó Krisztián 1997 óta versenybíró, azóta az összes hazai nemzetközi versenyen, Országos és Budapest Bajnokságokon elsősorban a pisztolyos versenyszámokban bíráskodott, de részt vett versenybíróként a Diákolimpiákon és az Általános és Középiskolai Bajnokságokon is. Faragó Misi bácsi unokája, aki annakidején a lövészettel „beoltotta” az egész családját.

 

Sportlövő város/község/klub/egyesület

A Csepel Lövész Egyletet 1948-ban alapították, korábban Levente lőtérként üzemelt. 2002-ben a lőterük elvesztését követően, a légfegyveres utánpótlás képzésre fektették a hangsúlyt. Pisztolyos és puskás sportolókkal egyaránt foglalkoznak. Amatőr és nemzetközi versenyszámokban is szép sikereket értek el. Versenyzőik több Országos bajnoki címet szereztek, illetve új Országos csúcsokat állítottak be. Folyamatosan nevelik ki a sportág részére a fiatal sportolókat és már több versenyzőjük érdemelte ki, hogy bekerüljön a válogatott keretbe.