P4 50m mix pisztoly SH1

P4 50m mix pisztoly SH1

Versenynap: 2021. 09. 04.

Magyar versenyzők: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula

A mai napon a parapisztolyos nők és férfiak ismét együtt küzdöttek az Asaka lőtéren.

Népes, 34 fős mezőny gyűlt össze - közöttük a légpisztollyal bronzérmes Dávid Kriszta és a veterán Gurisatti Gyula - az 50 méteres pályán.

Kriszta első húsz lövésével az élmezőnyben volt, de harmadik sorozatával lejjebb csúszott és a továbbiakban már nem sikerült olyan jó sorozatot lőnie, hogy visszakapaszkodjon a döntőbe.

8 kört javítva eddigi legjobb paralimpiai eredményén a 12. helyen végzett.

Gurisatti Gyula a középmezőny második felében volt végig, az 5. sorozatban hullámvölgybe került, de önmagához képest jó sorozattal fejezte be a versenyt.

A nyolcas döntőbe, csakúgy mint két nappal ezelőtt a 25 méteres pályán, csak egy hölgy került be. A női légpisztolyos számában győztes iráni JAVANMARDI Sareh a 7. helyen végzett.

A döntőt a két indiai versenyző uralta.

12. DÁVID Krisztina HUN 525 - 5x

24. GURISATTI Gyula HUN 511 - 4x

 

A P4 50m mix pisztoly SH1 versenyszám a Nemzetközi Parasportlövő Szövetség paralimpiai versenyszáma. A női és férfi versenyzők 50 méterről lőnek állva, vagy ülve /a lehosszabb távú pisztolyos versenyszám/. Egy kézzel, egyenként adnak le lövéseket egy 5,6 milliméter/ 0.22 inch kaliberű pisztollyal, amelynek sem súlya, sem elsütési ereje, sem a cső hossza nincs meghatározva /korábban szabadpisztolynak hívták/. A 10-es kör átmérője 50 milliméter.

Kvalifikáció/alapverseny

Az alapverseny során mindenki 60 lövést ad le 1 óra 30 percen belül. Az értékelés egész számmal történik, ahol lövésenként 10 kör a maximum. Az elérhető maximális eredmény 600 kör.

Világcsúcs: 555 kör

Paralimpiai csúcs: 552 kör

Döntő

A kvalifikációból a legjobb 8 versenyző kerül a döntőbe, ahol tizedes értékeléssel 24 lövést adnak le. A maximum találat lövésenként itt 10,9 kör. A tizedelt értékkörök meghatározásához a kör sugarának plusz a lövedék átmérőjének a felét tíz egyforma értékre osztják fel, és ezeket tizedes értékekkel jelölik. A 10,0-ás találat érinti a tízes kör külső szélét, a 10,1-es találat ettől 2,78 milliméterrel közelebb van a középponthoz. A lehetséges maximum eredmény 261,6 pont. A nyolc döntős 0 ponttal kezdi a döntőt. A döntő két öt lövésből álló sorozattal kezdődik, amelyre sorozatonként 250 másodperc áll rendelkezésre. Ezután vezényszóra egy-egy lövést adnak le a döntősök. Egy lövésre a maximális lőidő 50 másodperc.

A döntő tizenkettedik lövését követően az addig legkevesebb köregységet elérő versenyző kiesik, ő lesz a 8. Ezt követően minden két lövés után van egy kieső /7., 6., 5., ... helyezett/. Ha döntetlen alakul ki a legkevesebb találatot elérők között /kieséses pozíció/, akkor további 1-1 lövést adnak le /shot off – szétlövés/, míg el nem dől, hogy ki jut tovább. A szétlövés során elért találat nem adódik hozzá a végső eredményhez. Az ezüst- ill. aranyéremhez vezető úton legalább 24 lövést kell leadni.

Döntős világcsúcs: 229,1 kör

Paralimpiai csúcs: 189,5 /Rio de Janeiro: régi rendszerű döntő/