Péni István ezüstérmes és olimpiai kvótát lőtt légpuskában Győr 2024

Péni István a második helyen végzett a légpuska döntőjében 249.7 körrel és ezzel ötkarikás kvótát szerzett Győrben a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon. Ez egyben azt is jelenti, hogy a puskás Pekler Zalán és a pisztolyos Fábián Sára Ráhel után ő jutott ki harmadik magyar sportlövőként Párizsba. 

Kissné Oroszi Edit tanítványa az első tíz lövés után az ötödik helyen állt. A 12. lövést követően kiesett a norvég Henrik Larsen, majd újabb két lövés után a francia Lucas Bernard Denis Kryzs is, így ekkor már biztossá vált, hogy Péni István megszerezte az olimpiai kvótát. Közben a szám kétszeres Európa-bajnoka már a harmadik helyre lépett előre, sőt, a 16. lövést követően már második volt. A folytatásban Péni István nem is engedte ki a kezéből az ezüstérmet, a szlovák Patrik Janyt már nem tudta befogni, aki 251.2 körrel lett aranyérmes. A bronzérmet az osztrák Martin Strempfl szerezte meg 227.7 körrel.

 

Péni István: "Ebből a napból az fog megmaradni, hogy képes vagyok megcsinálni azt, amit elterveztem. Nehéz volt, de végig nagyon összeszedetten, kiegyensúlyozottan versenyeztem. Magamnak is bebizonyítottam, hogy hazai pályán, hazai közönség előtt is tudok ilyen fantasztikus eredményt elérni. Azért volt rajtam teher, mert a kvótaszerzési versenyek vége felé járunk, de rengeteg munkát tettem bele, nagyon akartam ezt a sikert. Az alapversenyből két-három lövésre tudom csak azt mondani, hogy nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Ilyen talán még nem is volt. A döntőben amikor megszereztem a kvótát, talán kicsit kiengedtem. Volt egy pár kisebb tízesem, és ott elment az aranyérem, de ebből a napból kihoztam a maximumot. Annak nagyon örültem, hogy 10.9-del fejeztem be a döntőt, lesz ünneplés."

 

Kissné Oroszi Edit, Péni István edzője: "Minden edző álma az, hogy jó eredménnyel a dobogóra álljon a versenyzője és az áhított olimpiai kvóta megszülessen. Előbb szerettük volna megszerezni, de nagyon sűrű a mezőny. Viszont annak nagyon örülünk, hogy itthon, Győrben sikerült az olimpiai indulási jogot kiharcolni. Az alapversenyen nagyon szépen dolgozott Istók, egyenletesen lőtt. A finálé elején egy talán picit izgult, meg volt illetődve, de aztán remekül lőtt. A végén a 10.9-es lövéssel feltette a koronát az egész napos versenyzésére. Az ezüstérem volt ma a maximum, de az érmet bárhol bármikor elfogadjuk."