Sidi Péter: csak aranyak az olimpiai számokban Berlinben

Parádésan sikerült a világbajnok Sidi Péter számára a sportlövők berlini nemzetközi fedett pályás versenye, hiszen előbb a hét közepén a légpuskaszámban 633.5 körös alaperedménnyel, saját fennálló világcsúcsával megegyező eredménnyel jutott első helyen a döntőbe, aztán ott is megállíthatatlan volt, hiszen 255.4 körrel, új magyar rekorddal győzött. Nem mellesleg eredménye 2.6 körrel jobb a fennálló világcsúcsnál. Sidi a kisöbű puskások összetett számában is remekelt, hiszen 1184 körrel, az első helyen került a fináléba, ahol 461.8 körrel nyert, amely új fedett pályás magyar csúcs. A 2010-ben Münchenben világbajnoki címet szerző magyar versenyző az új olimpiai számban is remekelt, miután feleségével, Sidi Roxanával az idei magyar bajnoki cím után a 10 méteres vegyes páros számban a berlini verseny győzelmét is begyűjtötte, a döntőben a Steffen H. Olsen, Rikke Ibsen dán bajnokot legyőzve 16-14-re. A végére a magyar sportlövő még elcsípett egy negyedik helyet a 60 lövéses fekvő versenyszámban (626.8 körrel), a győzelmet a szerb Milenko Sebic szerezte meg 631.0 körrel.

Mikor döntötte el, hogy elindul a berlini nemzetközin?

Január óta ott szerepelt a versenynaptárban, én kivártam a legvégéig, hogy miként alakul a járványhelyzet. Mivel a német szövetség nem törölte a versenyt, két héttel előtte úgy döntöttem, hogy elindulok. Több mint 10 ország sportlövői voltak itt Berlinben, olimpiai bajnokok, világbajnokok, így kár lett volna kihagyni. Ráadásul nem tagadom, hogy már nagyon ki voltam éhezve, hogy versenyezhessek. A márciusi Európa-bajnokság óta - ahol megszereztem az olimpiai kvótát - nem volt lehetőség a megmérettetésre, és mivel az olimpia eredeti időpontjához közel volt az esemény, egy jó lehetőség is adódott ezzel, hogy megnézzem, hol tartok.

Számított arra, hogy ilyen nagyot lő a légpuskaszámban?

A 10 méteres számban elért alaperedményem nem volt meglepetés, hiszen a februári, lengyelországi kontinensviadalon is én voltam a legjobb az alapban a légpuskában, ráadásul ott is nagyot lőttem (632.5 körrel). Az olimpiai kvalifikációs időszak legmagasabb eredményével jutottam ki Tokióba. Itt most még ezt is felülmúltam, a saját világcsúcsommal tizedre megegyező eredményt értem el. Február végén még úgy volt, hogy idén nyáron lesznek az ötkarikás játékok, így őszintén szólva, nem is bánkódtam, hogy nem lettem érmes 10 méteren az Európa-bajnokságon. Hátizsákkal ugyanis nem jó utazni az olimpiára. Én már nyertem tucatnyi Eb-érmet, ezért ott, Wroclaw-ban a kvóta volt a fontosabb.

Mennyire volt meglepetés a mostani összetett eredménye?

Az összetettben a tavalyi kontinensviadalon sem hiányzott sok a döntőhöz, 300 méteren pedig összetettben bronzérmes lettem. Majd azt követően is jól sikerültek az összetett versenyszámok, gondolok itt az Európa-kupa döntőn szerzett aranyérmekre. De hogy jó formában vagyok annak ékes példája, hogy a fináléban megjavítottam a fedett pályás magyar rekordot és nagy csatában utasítottam magam mögé a versenyszám regnáló világbajnokát, a lengyel Bartnikot.

Nem bánja, hogy nem idén rendezték a tokiói nyári játékokat?

Nem bosszantom magam azzal, hogy mikor lesz az olimpia. Akkor lesz, amikor lennie kell, és majd rutinból megoldom. Nem tudok azzal mit kezdeni, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztották egy évvel az ötkarikás játékokat. Nekem óriási rutinom van, és Tokióban nem a "tápos" sportlövők fognak jól szerepelni, akik versenyről versenyre menetelve, darálva tudnak csak jó eredményt elérni. A japán fővárosban a tapasztalt, rutinos rókák lesznek előnyben.

A vegyes páros eredménye kapcsán sokan sajnálják, hogy a felesége nem magyar színekben versenyez.

Egyrészt remélem, hogy a hátralévő kvalifikációs időszakban lesz még egy magyar női puskás, aki kiharcolja az olimpiai indulás jogát. Másrészt én nem tettem le arról, hogy akkor is elinduljak vegyes párosban, ha nem lesz Mészáros Eszternek követője. A járvány miatt ugyanis az idei világkupák elmaradtak, így a jövő évi, olimpia előtti vk-versenyeknek kell dönteniük ebben a kérdésben. A hazai szövetség kiírása is úgy szól, hogy közvetlenül az olimpiai előtti világranglistának kell határoznia arról, hogy a vegyes párosban ki képviselheti a magyar színeket. 

 

(fotó: German Shooting News)