Sike Renáta rendőrökkel járőrözik

Sike Renáta az MH Sportszázad tagjaként tavaly nyáron öthetes alapkiképzésen vett részt, ezzel azonban nem értek véget a honvédség kötelékében végzett feladatai. Most két hétig az utcákat járja harmadmagával.
A sportlövő a koronavírus-járvány első hónapjaiban a családi patikájukban dolgozott a közjó érdekében, ezekben a napokban pedig járőrfeladatok ellátva segít a védekezésben.

„A rendőrség és a honvédség rendkívül jó kapcsolatban van egymással, mi is erősítjük ezt most azzal, hogy támogatjuk a rendőrök munkáját – nyilatkozta Krizsán Szabolcs, a sportszázad parancsnoka. – Az alapkiképzést követően újraindult a versenyszezon, és a katonasportolóink jobbnál jobb eredményeket értek el. A járvány elleni védekezésből mind a határbiztosítási feladatokban, mind a járőrözésben kivesszük a részünket, a kórházakban pedig az egészségügyi dolgozók munkáját támogatjuk aktívan.”

Sike Renáta maga jelentkezett a kéthetes járőrszolgálatra, amit egyáltalán nem bánt meg.

„Korán reggel van egy eligazítás a rendőrségen, amelyen megtudjuk, hogy mik történtek előző nap, milyen bűncselekmények voltak, esetleg ki tűnt el, és tájékoztatnak minket a feladatokról – kezdte a napirendjét a Honvéd világbajnoki bronzérmes pisztolyos kiválósága. – Ezt követően nyolc óra után elindulunk járőrözni, a járőrautóban két rendőr mögött ülök harmadikként. Azért vagyok itt, hogy kizökkenjek abból a napi rutinból, amit már megszoktam. Az első napomon úgy éreztem magam, mintha egy filmben lennék, mert az ember látott már rendőrséget, rendőrkapitányságot, ismeri a helyszínt, de nem belülről. Ez teljesen új nekem és nagyon izgalmas. Azért is szerettem volna ebbe belekóstolni, hogy picit edzettebb, keményebb legyek, illetve fejben jobban össze tudjam magam szedni. Itt csomó olyan új kihívás jön velem szembe nap mint nap, amelyekkel eddig nem találkoztam, és nagyon nehéz ezzel megküzdeni, főleg pszichésen, ez viszont sportlövőként sokat fog segíteni.”

Normál esetben most a finnországi Európa-bajnokságra készülne a főhadnagy asszony, ám a vírushelyzet újra közbeszólt.

„Nem örülhettem sokáig annak, hogy kijutottam az Európa-bajnokságra, hiszen törölték, és áttették május végére. Így rengeteg időm maradt, és úgy gondoltam, hogy a lelki fejlődésem érdekében muszáj valami újat csinálnom. A három Eb-válogató után még hátravan néhány verseny, de jó formában vagyok, így ezeket kevesebb edzéssel tudom majd teljesíteni. Örülök, hogy annak idején pisztolyos lettem, picit furcsa ez a fegyver, főleg így, hogy a vállamon van átvetve esetleg egész nap. Az első nap után éreztem a vállamat, kicsit nyomta, de ez is csak erősödni fog” – beszélt az új kaland egy másik előnyéről Sike Renáta.
Az MH Sportszázad tagjai profi sportolói karrierjük befejezése után akár a honvédségben is szép pályát futhatnak be.

„Most az olimpiai felkészülés van célkeresztben, bízunk benne, hogy ez megfelelően sikerül, és az olimpián minél jobb eredményeket érnek el sportolóink – mondta Krizsán Szabolcs. – Egyébként minden hónapban van törzstanulónap, tehát folyamatosan trenírozzuk és képezzük őket, különböző tanfolyamokon is, szóval úgy gondolom, hogy mind a sportban, mind a katonai pályán megállják a helyüket.”