Szövetségi kapitányi értékelő

Véget ért a wroclawi olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokság, ahol a magyar válogatott összességében egy arany- és öt bronzérmet nyert, amivel a 10. helyen végzett az éremtáblázaton. A németek lettek az elsők, hat arannyal, két ezüst- és két bronzéremmel. 

További részletek itt: https://esc-shooting.org/documents/european_championships? 

Jó hír, hogy Pekler Zalán is kvótát lőtt a férfi puskások 50 méter három testhelyzetű számában a 2023-as krakkói Európai Játékokra. Ez sikerült a nők 25 méter pisztoly számában Sike Renátának és Major Veronikának is. 

További részletek itt: https://esc-shooting.org/documents/eg?fbclid=IwAR1u5UV1XqLIuj8_9sLcK-6j8n0haNmhnr5FIC2rdChri9PO7b-9Ll9j2Pk

Herczegh Szabolcs szövetségi kapitánnyal értékeltük a wroclawi 25-50 méteres sportlövő Európa-bajnokságot. 

Hogyan értékeli a wroclawi Európa-bajnokságot az olimpiai szemüvegen át? Az Eb előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egy érmet és egy olimpiai kvótát vár az ötkarikás számokban.
Az egy egyéni érem bejött, míg az olimpiai kvóta hajszálnyira volt. A pisztolyosok közül Sike Renáta idei legjobb teljesítményét produkálva nyert bronzérmet, és az olimpiai kvóta is - a végig kiélezett éremcsatában - mindössze egy találatra volt. Major Veronikának rosszul sikerült a pontlövészete, amely sajnos a döntőjébe került. Elvárt, hogy edzőjével kielemezzék ennek okát. Csonka Zsófiának szintén a pontlövészete lett gyengébb, amin javítania kell a világbajnokságig. A feladat itt is ugyanaz, mint Veronikánál. Megjegyzendő, hogy Sike Renáta és Major Veronika az elért eredményével kvótát lőtt az Európai Játékokra. A puskások közül az esélyesebb férfiaknak sajnos nem jött össze az érem- és a kvótaszerzés. Volt, akinek technikai problémája akadt, míg másoknak az aznapi formája nem volt elég. Pekler Zalán teljesítményével így is kijutott a 2023-as Európai Játékokra. 

 A juniorok egy aranyat és négy bronzot szereztek. Kit, mit emelne ki?
A juniorok teljesítményére nem lehet panasz. Jákó Miriam egészen szenzációs teljesítményt nyújtva nyert egyéni aranyérmet az idei 10 méteres, hamari Európa-bajnoki címe után a szakág másik olimpiai versenyszámában is. Kiemelendő még a gyorstüzelő pisztolyos junior fiúcsapat is, amely - az ebben az olimpiai szakágban éppen elindult fejlesztő munka eredményeképpen - 35 év után szerzett újra érmet Magyarországnak. Mindemellett dicsérendő és bíztató a jövőre nézve, hogy a többi érmet szerző junior csapat is hozta azt az eredményt, amit az Eb előtti elemzések alapján el lehetett várni. 

 

A következő bő három hétben, a világbajnokságig min lehet még javítani? Ilyenkor már a klubokban zajlik a munka vagy lesz még közös edzőtábor? Már a finomhangolás kerül fókuszba?
Az Európa-bajnokság előtti világranglistás helyezések megmutatták, hogy a keret nem egy tagja a világ élmezőnyében van jelenleg. Az edzőktől elvárt, hogy elemezzék az Eb-eredményeket a sportolókkal közösen és ennek fényében tervezzék meg a világbajnokságig elvégzendő munkát. Ezt keretedzések is segítik majd.  A csapatban megvan a potenciál és bízom abban, hogy az elkövetkezendő három hétben meg lehet találni azokat a finom korrekciókat, amik segíthetnek abban, hogy a most hiányzó nüanszok a közelgő vb-n már mi javunkra döntsenek.