A női légpisztolycsapat Európa-bajnok Győr 2024

Jákó Miriam 575 körös teljesítménnyel a második helyen jutott a nyolcas döntőbe a nők légpisztoly versenyszámában Győrben a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon. A fináléhoz legalább 572 kör kellett. Major Veronikának egy kör hiányzott a döntőhöz, 571 körrel 10. lett. Fábián Sára Ráhel 36. 563 körrel. 

A döntőben a nyolc versenyző közül az ukrán, a szerb és a lett sportlövő már korábban kiharcolta az olimpiai indulás jogát, vagyis öten pályáznak a két ötkarikás kvótára. A finálé 15.15 órakor kezdődik. 

A Jákó Miriam, Major Veronika, Fábián Sára Ráhel összeállítású magyar hármas a hagyományos csapatversenyben aranyérmes lett 1709 körrel, hat körrel megelőzve az ukránokat és további eggyel a lengyeleket. 

A ranglistapontokért induló Komáromi Krisztina Panna 566 körrel 24. lett, míg Sike Renáta 562 körrel 41. 

 

Pál-Plichta Györgyi szakágvezető: "A világbajnokságon csak a kínaiak előzték meg a magyarokat ebben a versenyszámban, úgyhogy volt realtása annak, hogy a csapat Európa-bajnok legyen. Jákó Miriam még juniorkorú versenyző, a válogatókon kiharcolta, hogy a felnőttek között versenyezhessen. Tudásának megfelelően, gyönyörűen koncentrálva lőtt és került a döntőbe. Ennek nagyon örülök. Major Veronika az elején nem koncentrált megfelelően, végül így is csak egy körrel maradt le a fináléról. Fábián Sára Ráhel 563 körös eredménye miatt lehetünk szomorúak, de ez most egyáltalán nem baj az olimpia szempontjából, mert úgy építették fel az edzőjével az évet, hogy a csúcsforma Párizsban legyen."

 

 

Jákó Miriam az ötödik helyen végzett 173.1 körrel a légpisztoly döntőjében Győrben a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon. A finálé nyolc versenyzője közül az osztráknak (Sylvia Steiner), a franciának (Annabelle Pioch), a moldávnak (Anna Dulce) és a töröknek (Simal Yilmaz) nem volt ötkarikás kvótája Jákó Miriamon kívül. Közülük csak egy előzhette meg Nemes Adrienn és Jákó Csaba tanítványát, hogy meglegyen a párizsi indulási jog. Az első tíz lövésben sok volt a kilencese Jákó Miriamnak, sőt két nyolcas is becsúszott, de a folytatásban javított és még megvolt az esély. A 12. lövést követően feljött az ötödik helyre, közben az osztrák ellenfél elköszönt a versenytől, nyolcadik lett. Aztán előbb a lett, a 16. lövés után pedig a francia is befejezte a versenyt, de a török és a moldáv ellenfél távol volt, és végül nem is sikerült őket utolérni. A juniorkorú Jákó Miriam élete első felnőtt világverseny döntőjében nem vallott szégyent, 173.1 körrel ötödik lett. Az ötkarikás kvótát pedig az első moldáv Anna Dulce (239.3 körrel) és a második török Simal Yilmaz (237.4 körrel) vitte el. Bronzérmes a szerb Zorana Arunovic 216.1 körrel. 

 

Jákó Miriam: "Egészen jól indult a nap, stabilan kezdtem az alapversenyt. Annak nagyon örülök, hogy az jobban sikerült, mint korábban. A célom a döntőbe jutás volt és persze az olimpiai kvóta is. A finálé össze is jött, a párizsi indulásról pedig nem maradtam le sokkal. Van még egy 25 méteres kontinensviadal és egy világkvalifikációs verseny, nagyon szeretném megszerezni azt az ötkarikás kvótát. Összességében pozitívan értékelem a napot, de dühös vagyok, mert úgy érzem, megcsíphettem volna. Őszintén szólva, ember vagyok, izgultam a döntőben. Ezzel magyarázható, hogy kevés volt a tízes. Még sok tapasztalatot kell szereznem az ilyen versenyeken. A csapatarany ugyanakkor nagy boldogság és nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek."

 

Major Veronika: "Az utolsó két sorozatomat sikerült jól megoldanom, amire büszke vagyok. Összeszedett voltam. Az első negyven lövés miatt viszont kicsit csalódott, mert úgy érzem, hogy mindent megtettem a lőállásban. Többször ki is jöttem az edzőmmel konzultálni. Sajnálom, hogy egy kör hiányzott a döntőhöz, és így nem szállhattam versenybe az olimpiai kvótáért. A csapataranynak viszont nagyon örülök. Ez egy nagyon erős együttes, szinte biztosra vettem azt, hogy ha nem a hagyományos csapatversenyben, akkor majd a kieséses rendszerűben érmet fogunk nyerni. Ráadásul fölényesen győztünk. Párizsról egyáltalán nem mondtam még le, sőt nem is aggódom az olimpiai miatt. Lesz még Eszéken egy 25 méteres Eb, valamint egy világkvalifikációs verseny. De ha másképp nem megy, akkor a világranglistáról is kivívható az olimpiai indulás joga."

 

Fábián Sára Ráhel: "Az alapverseny nem úgy sikerült, amire számítottam. Viszont végigküzdöttem. Úgy álltam ki a lőállásból, hogy ma ebben ennyi volt. Egy körrel sem több. De nem ez a főverseny az évben. Amikor láttam, hogy egyéniben már nem jutok be a fináléba, akkor is küzdöttem, hogy a csapatunk minél fényesebb érmet nyerjen. Nagyon örülök ennek az aranynak. Ez már érett a bakui vb-ezüst óta."