OSEI állásfoglalás COVID-19 myocarditis kérdésben

Állásfoglalás COVID-19 myocarditis kérdésben

A COVID-19 pandémia kapcsán folyamatosan frissülő szakmai ajánlásokat figyelembe véve, valamint az általunk korábban kiadott általános COVID-járványügyi ajánlásunknak megfelelően a következő állásfoglalást tesszük:

Igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert. A sportolók szempontjából legfontosabb a vírusinfekciót követően jelentkező következményes szívizomgyulladás lehetősége. Emiatt bármilyen vírusinfekciót követően az intenzív sporttevékenység végzése kizárólag megfelelő körültekintés mellett lehetséges.

Panaszmentes esetekben is indokolt a kardiológiai kivizsgálás (nyugalmi ekg és szívultrahang) A tünetmentes COVID-19 pozitív teszteredmény esetén legalább 2-4 hétig javasoljuk a fizikai kíméletet, a verseny és szabadidősport mellőzését. Tünet és COVID-19 pozitív teszteredmény esetén ugyanez 6 hét. A sportorvosi-versenyzési engedély pozitív teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztésre kerül, a terápiás-karantén-biztonsági időszak leteltével újra kell indítani a versenyzési engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál. Igazolt COVID-19 betegség vagy myocarditis, arteritis gyanúja esetén komplex kardiológiai vizsgálatot javaslunk (nyugalmi EKG, terheléses EKG, szívultrahang, laborvizsgálat, tüneteseknek koronária CT, szív MR). A komplex kardiológiai vizsgálat általunk ajánlott összetevői természetesen - a szakvizsgálatot végző kardiológus által - szakmai szempontok alapján tovább is bővíthető. Akut szakban arra utaló panasz esetén pericarditis kizárására szívultrahang elvégzése szükséges. Kardiológiai szakvizsgálattal igazolt szívizomgyulladás esetén a versenyengedélyek kiadása tekintetében a mindenkor érvényben lévő Sportszakmai útmutató ajánlása szerint kell eljárni.

Örülünk, hogy a védekezés új szakaszában egyre több edzés- és versenytevékenység indulhat, azonban az újrakezdésnek van kockázata. Ebben a fázisban a szokásosnál is nagyobb a megelőzés (szív problémák, központi idegrendszeri történések, mozgásszervi sérülések) jelentősége. Kérjük, hogy a legkisebb eltérések, tünetek, panaszok tekintetében forduljanak a keretorvosokhoz, az OSEI Call Centerhez, a sportkórházi szakrendelésekhez és kardiológiai centrumokhoz.