Parasportlövő világbajnokság – Al Ain /UAE/

54 ország; 267 versenyzője (6 junior: köztük a 18 éves Rescsik Csaba); 532 indulás.

2022.11.14.

 

A magyar csapat számára az utolsó versenynap következett. Dávid Kriszta és Gurisatti Gyula a P4 50m mix pisztoly SH1 versenyszámban 17 ország 28 versenyzőjével mérte meg magát.

20, 30, 40 lövésig hasonlóan volt eredményes vagy eredménytelen két versenyzőnk.

Kriszta találatai inkább magasra érkeztek, Gyula a megfelelő számú tízes mellett nagy hibákat vétett. A verseny utolsó szakasza Gyulának sikerült jobban, nagyon szépen fejezte be a versenyt. 

A szám érdekessége, hogy két direkt kvótát osztottak a hölgyeknek. Négy női induló volt a férfiak mellett. Krisztának és a koreai Moonnak már volt kvótája. Aki eléri az 510 körös minimum szintet, az helyezéstől függetlenül kvótaszerző. Ez a mind a makedón mind a török versenyzőnek nagy biztonsággal sikerült olyannyira, hogy NAKOVSKA-BIKOVA Olivera /MKD/ világbajok lett!

2. az ukrán DENYSIUK Oleksii; 3. a török KARAGOL Cevat; 14. Gurisatti Gyula (521); 25. Dávid Krisztina (505).

2022.11.12.

Parasportlövő világbajnokság – Al Ain /UAE/.

Rescsik Csaba világbajnoki hatodik.

15 ország 22 versenyzője alkotta az R1 10m férfi légpuska álló SH1 versenyszám mezőnyét, közöttük Rescsik Csaba, akinek ez volt az utolsó megmérettetése itt a világbajnokságon.

Csaba ebben a versenyszámban érte el eddigi legnagyobb sikereit – Eb 3. hely; világkupa 2. hely és paralimpiai kvóta, nem beszélve sorozatos junior világcsúcsairól, ami ma sem maradt el.

Az alapversenyen 20 lövését követően feljött az 5. helyre és ezt a helyezést tartva, korábbi alapversenyi világcsúcsát 5.1 körrel megjavítva, biztosan került döntőbe. Rajta kívül három koreai, 2-2 francia és ukrán versenyző lett a döntő résztvevője.

Jákó Csaba tanítványa a döntőben nagyon szoros küzdelemben a negyedik helyen állt 5 lövés után. 

Az ezt követő 5 lövéssel a hatodik helyre került és végül óriási sikert elkönyvelve ezen a helyen végzett.

Világbajnok: LEE Jangho /KOR/; a második helyet RICHARD Didier /FRA/ szerezte meg, míg a harmadik PARK Jinho /KOR/ lett.

 

A kép eltávolítva.

2022.11.11.

Dávid Kriszta világbajnoki bronzérmes.

Péntek kora délután 19 ország 23 versenyzőjével, a P2 10m női légpisztoly SH1 versenyszámmal és Dávid Krisztával folytatódott számunkra a verseny.

Kriszta balról az első lövőként az ajtónál kapta a lőállást. Nem a legkellemesebb hely, de feladatát szépen megoldotta. Az alapverseny kezdetétől végig az első három hely egyikén helyezkedett el. Végül egy kör előnnyel nyerte az alapversenyt. Sorozatai: 94, 94, 97, 96, 96, 95.

A döntő első öt lövésében senki sem jeleskedett.

A második 5 lövés és az azt követő két lövés Krisztáé volt.

A 13-14. lövés nem sikerült. Az élen állók között nagyon szorossá vált a verseny. A 15-16. lövés újra Krisztáé, de a következő két lövés távol került a középponttól. 

Zakor Andrea tanítványának végül meg kellett elégednie a 3. hellyel.

Óriási fegyvertény, hogy tavalyi paralimpiai helyezését meg tudta ismételni.

Világbajnok: OZGAN Aysel /TUR/; a második helyet SHAHI SAMAKHOUN Nasrin /IRI/ szerezte meg.

 

A kép eltávolítva.

2022.11.09.

Parasportlövő világbajnokság – Al Ain /UAE/.

31 ország 52 versenyzőjével, a P1 10m férfi légpisztoly SH1 versenyszámmal folytatódott számunkra a verseny.

Gurisatti Gyula az első sorozatban lőtt az alapversenyben. Önmagához képest teljesíthető, jó eredménnyel esélye lett volna a 8 közé kerülésre. Tízeseit tudta hozni, de nagyobb hibái miatt végig a mezőny második felében tartózkodott.

A szám érdekessége, hogy az alapversenyben a 24. lövéstől végig vezető indiai NARWAL a döntőben csak 6. tudott lenni.

 

A kép eltávolítva.

2022.11.08.

Parasportlövő világbajnokság – Al Ain /UAE/

Rescsik Csaba újabb megmérettetése az 50 méteren volt az R7 50m férfi puska 3 testhelyzet SH1 versenyszámban.

Kitűnően kezdett a térdelő testhelyzet 40 lövése során. 2 körrel megjavítva eddigi legjobb eredményét (387 kör) a 9. helyen várhatta a folytatást. A fekvő nehezebben indult, de utolsó sorozatát hibátlanul teljesítette (100), így ez a testhelyzete 386 kör lett.

Jött a 8 közé kerülés szempontjából legfontosabb álló 40 lövés. Jákó Csaba tanítványa itt is élete legjobbját nyújtotta (93, 93, 95, 95) és óriási alapversenyi junior világcsúccsal (1149) a 7. helyen került a döntőbe. Ebben a versenyszámban korábban soha nem került döntőbe junior korú versenyző.

A döntő első 15 térdelő lövését követően az 5. helyen állt Csaba. A fekvő részben egy helyet visszacsúszott és jött az álló. Újabb 10 lövés után a hetedik helyen új junior döntős világcsúccsal fejezte be a versenyt.

 

A kép eltávolítva.

 

2022.11.07.

Parasportlövő világbajnokság – Al Ain /UAE/

A pisztolyosok második napi versenyével - P3 25m mix pisztoly SH1 - , a gyorslövéssel folytatódott a vb.

Gurisatti Gyula a gyorslövés során is hasonlóan teljesített, mint az előző nap és a középmezőnyben végzett.

A második körben következett Kriszta. Bár nem beszéltünk róla, de tudtuk, hogy a legjobb női versenyző kvótát fog szerezni a P3 mix számban.

A koreai MOON Aeekyung és Kriszta külön csatát vívtak ebben a tekintetben. Kriszta a gyorslövés második sorozatában tetemes előnyre tett szert és bár ellenfele az utolsó sorozatban 99-et lőtt, már nem tudta ledolgozni a hátrányt. A kérdés az volt, hogy a pontlövés és a gyorslövés 60 lövéses eredményeként ki kerül döntőbe. Kriszta élete legjobb nemzetközi eredményével (566=285+281) a hatodik helyen bejutott a döntőbe, míg Moon nem. Így a döntő előtt biztossá vált Kriszta paralimpiai kvótaszerzése.

A döntőben nem találta igazán a helyét, a férfiak ezúttal jobbak voltak, meg kellett elégednie a 8. hellyel.

 

A kép eltávolítva.

2022.11.06.

Magyarországot Dávid Kriszta pisztolyos, Rescsik Csaba puskás (aki már rendelkezik 2024-es paralimpiai kvótával) és Gurisatti Gyula pisztolyos képviseli.

A megérkezés után két nap állt rendelkezésre a hivatalos edzésekre a 10, 25 és 50 m-es pályán.

A fegyver- és felszerelés kontroll során minden rendben volt.

Szombaton este látványos megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a vb.

Az első versenynapon Rescsik Csaba az R3 10m mix légpuska fekvő SH1 számban kezdte meg élete első világbajnoki szereplését. A magas induló létszám miatt 3 sorozatban lőtt a mezőny. Csaba az elsőben kezdett. Csoportjában végig a középmezőnyben tartózkodott. Utolsó 20 lövését nagyon szépen hozta (211,0 kör); 629,5 körös alapversenyi végeredménye 0,2 körrel jobb élete eddigi legjobb teljesítményénél.

A szám érdekessége, hogy a nők és a férfiak közös versenyében négy hölgy végzett az első négy helyen.

 

A kép eltávolítva.

 

A pisztolyosok 25 m-en kezdtek a P3 25m mix pisztoly SH1 versenyszámban. A paralövőknél első alkalommal kétnapos lebonyolításban - a pontlövés az első napon, a gyorslövés és a döntő a második napon kerül lebonyolításra.

 

Itt a kezdő ember Gurisatti Gyula volt. Gyengébb első tizenöt lövésén Gyula a második részben javított és a középmezőnyben várhatja a holnapi folytatást.

Kriszta egyenletesen lőtt végig, utolsó 5 lövése pedig kitűnő lett (49). A mezőny legjobb női lövőjeként a 6. helyről várja a folytatást.

 

A kép eltávolítva.