SYNLAB képzés

SYNLAB képzés – Beszámoló

A 2022. május 6-án vizsgával zárult a SYNLAB AKAMÉMIA képzése, melyről tájékozódni az alábbi weboldalon lehet: https://www.synlab.hu/academy. A képzést a Magyar Edzők Társasága továbbképzésként elismeri és a Magyar Olimpiai Bizottság is támogatja.

Bármely edzőben, sportszakemberben felmerülhet azonban az a kérdés, hogy érdemes-e belevágni a több mint 2 hónapos képzésbe, mi újat mondhat még a tudomány, hasznosítható-e a megszerzett tudás a sportlövészet területén?

Annyi biztos, hogy nagyon színvonalas előadásokat hallhattunk, amelyeket tudományos szempontból is abszolút elfogadható eredményekkel/adatokkal támasztottak alá az előadók. A labordiagnosztikát végig kísérhettük a mintavételtől az egyes diagnosztikai panelek részletezésén át a táplálkozás szerepének tárgyalásáig vagy éppen a doppingolás kérdésköréig. A 16 témakört felölelő előadássorozat egy része jelenléti oktatás formájában igen interaktív módon került lebonyolításra, míg másik részét online videóként lehetett megtekinteni. A szervezők több konzultációt is meghirdettek a vizsgára történő eredményes felkészülés elősegítésére, sőt lehetőséget biztosítanak egy későbbi időpontban a diagnosztikai labor megtekintésére is. A vizsgát a XXI. század követelményeit és a résztvevők munkabeosztását figyelembe véve online lehetett teljesíteni teljesen flexibilis módon megadott határidőig. Az egyetlen megkötés annyi volt, hogy 2 órát szabaddá kellett tenni a vizsga napján, a vizsgát megszakítani nem lehetett. 50 tesztkérdésre kellett a helyes választ megadni.

A képzés igen részletes és intenzív volt, a teljes tudásanyagot röviden összefoglalni nehéz lenne, de talán néhány a sportlövészet szempontjából releváns tudnivaló a teljesség igénye nélkül megosztható.

A labordiagnosztikának jelentős szerepe van a gyógyításban, de a sportban is kiválóan alkalmazható számos esetben, mert objektív képet kaphatunk egy beteg vagy egy sportoló állapotáról. A laboratóriumi minta „minőségét”, így a mérési eredmények helytállóságát a beteg/sportoló is befolyásolhatja. Jó példa erre, hogy a COVID-19 fertőzésen átesett sportolók troponin szintjét a sportoláshoz való visszatérés előtt ellenőrizni szükséges. A troponin szint erős fizikai munka/testmozgás hatására azonban nő, ezért a vizsgálat előtt 48 óráig kerülni kell fizikai terhelést. Azaz a fentiek szerint a laborvizsgálati kérőlapon megadott utasításokat fontos betartani.

Tudjuk azt is, hogy a kimagasló sportteljesítmények eléréséhez a sportoló szervezetének megfelelő vitamin-, nyomelem- és tápanyagellátásra van szüksége. Az viszont nagyon meglepő, bár élettani és biokémiai szempontból kiválóan alátámasztható, hogy az igények sportáganként, sőt talán bátran kijelenthetjük, hogy egyénenként változnak, így viszont nem egyszerű a megfelelő táplálék-kiegészítő kiválasztása sem! Nehéz azt is megmondani, hogy mi az optimális, hiszen a referenciatartományok nem sportolókra specifikusak, de talán ez a sportlövészetben ezt nem vehetjük alapvetésnek. Egy-két kivétellel átlagon felüli fizikai terhelést a sportlövők közül jellemzően kevesebben vállalnak.

A koncentráció szempontjából a vér oxigén ellátása kiemelkedően fontos, melyben a B-vitaminok, a C-vitamin, a folsav, a vas és a réz is szerepet játszik. A vegetáriánus étrend azonban pl. a vaspótlásnak nem kedvez, növényi eredetű tápanyagokból a felszívódás mértéke elenyésző. Ha már a vaspótlásnál tartunk érdemes megemlíteni, hogy nem mindegy, miként kivitelezzük, mikor, mennyit és milyen formában adagolunk! A kurzuson erre a kérdésre is választ kaphatunk.

Külön foglalkoztunk a D-vitaminnal is, melynek élettani hatásai igen jelentősek, ennek ellenére a magyar lakosság túlnyomó többségénél (>90%!) a napi bevitel elmarad a megkívánttól. Márpedig egy sportlövésznek egészséges csontozatra van szüksége, de a D-vitamin szerepet játszik még többek között a daganatos betegségek vagy a magas vérnyomás kialakulásának megakadályozásában is.

A megfelelő folyadékpótlás, különösen nyáron puskás versenyzőknél elengedhetetlen. Nagymértékű dehidratáció ugyanis rontja a koncentrációt és a reakcióidőt, ráadásul sokan már eleve dehidratált állapotban léphetnek a lőállásba. A folyadék- és elektrolitpótlás szemlélete is sokat változott az utóbbi években és ennek szükségességéről sem szabad elfeledkeznünk, ha el akarjuk kerülni vagy „kezelni” szeretnénk a dehidrációt.

Nagyon érdekes, újszerű kutatási eredményekbe is betekinthettünk az emésztőszervrendszerben velünk élő mikroorganizmusok vizsgálata révén, melyet nemcsak a táplálkozás befolyásol, hanem az aktív sporttevékenység is. Ráadásul a mikrobiom a többi szervrendszer működésére is hatással van.

A kiegyensúlyozott táplálkozás szintén elengedhetetlen a sportolók számára. Az ételallergiák, vagy az ételintolerancia viszont megkeserítheti az életünket. Az ételintolerancia ráadásul alattomos lehet, mert sokszor jóval később jelentkeznek a tünetek az étel elfogyasztását követően, és nehéz az összefüggésre rátalálni. Természetesen a SYNLAB ezeknek a kérdéseknek a vizsgálatára is felkészült.

Végül talán megemlíteném még a TE Sport és Táplálkozástudományi Intézetének és Dr. Tiszeker Ágnesnek a Magyar Antidopping Csoportnak az előadásait, melyek a táplálék-kiegészítők használatában rejlő lehetséges veszélyekre hívták fel a figyelmet. Egyrészt érdemes tudni azt, hogy a táplálék-kiegészítők beltartalmát (hatóanyag-tartalom és a tisztaság) a gyártó garantálja, akinek az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) felé csak bejelentési kötelezettsége van. Ezért érdemes mindig körültekintően eljárni. Javasolható ugyanabból a sarzsból pl. nagyobb tétel beszerzése és bevizsgáltatása, ha biztosra akarunk menni. A manipulálások kivédésére ajánlott az egyedileg csomagolt (bliszterezett) termékeket előnyben részesíteni az ömlesztett típusokkal szemben. Gyógyszerészként padig azt javaslom, hogy mindig nézzük meg a készítményt. Ne alkalmazzuk az adott táplálék-kiegészítőt, ha bármilyen, - akár a termék szavatossága, akár a helytelen tárolás vagy egyéb okok miatt, - küllemi változást tapasztalunk.

A SYNLAB képzés elsődleges célja a sportolói laboreredmények értelmezésének megkönnyítése és az eredmények alapján az esetleges beavatkozási lehetőségek személyre szabása lehet. Persze mindez team munkát igényelne táplálkozási szakember bevonásával, és a beavatkozás eredményességének visszaellenőrzésével.

Sportlövészetben azt gondolom laboratóriumi szintű adatok nem nagyon állnak rendelkezésünkre, melyeket a sportolói teljesítménnyel összefüggésben lehetne értelmezni. A képzés alapján viszont egyes kritikus paraméterek ellenőrzésével talán mi is előrébb léphetünk a formaidőzítéssel kapcsolatban, vagy akár a sportolói túlterhelés felismerésében. Akár a SYLAB csapatával közösen meg lehet határozni azokat a laborvizsgálati csomagokat, melyeket válogatott sportolóknak vagy akár Héraklész kerettagoknak ajánlott elvégezni bizonyos időközönként.

Az első SYLAB Akadémia hallgatói Boros László, Dr. Nyilas István és Dr. Szakonyi Gerda voltak. A vizsgát a hallgatók (kb. 120 fő) többsége sikeresen elsőre teljesítette.

Dr. Szakonyi Gerda