Pekler Zalán 3., Major Veronika 10. az ISSF év sportolója választáson

Két magyar került a top10-be az ISSF év sportolója választáson. Pekler Zalánt 3., Major Veronikát 10. helyre voksolták a szavazók. 2023 női sportlövője egyébként a német Doreen Vennekamp, míg az év férfi sportlövője a francia Clement Bessaguet lett.

 

Az ISSF honlapja szerint az öt év szünet után újra kiírt voksoláson a férfiaknál a franciák klasszis gyorstüzelő pisztolyosa, Clement Bessaguet nyert, aki tavaly a baki világbajnokságon ezüst-, a lengyelországi EJ-n pedig aranyérmet szerzett. A második helyen a légpuskában vb-harmadik, összetett puskában pedig EJ-második cseh Jirí Privratsky végzett.

Pekler Zalánnak kiemelkedően sikerült a múlt éve, az Európai Játékokon légpuskával vegyes csapatban és férfi csapatban, valamint a kisöbű szabadpuska összetett számban egyéniben – éppen Privratsky előtt – és a férfi csapatban is diadalmaskodott. Légpuskával két világkupaversenyt és vk-döntőt is nyert. Lengyelországban az egyéni összetett elsőségével ráadásul az olimpiai kvótát is megszerezte.

A nőknél a német pisztolyos, Doreen Vennekamp lett az év sportolója, aki döntős világcsúcs-beállítással diadalmaskodott sportpisztolyban a baki vb-n. A voksolás tizedik helyén végző Major Veronika elsősorban világkupa-viadalokon remekelt az előző évben: Kairóban mindkét egyéni számot, Rióban pedig a sportpisztolyt nyerte meg. A légfegyveres Eb-n hatodik, az Európai Játékokon 25 méteren ötödik lett egyéniben. Az előbbi viadalon a női csapattal bronzérmet szerzett, míg a világbajnokságon szintén tíz méteren lett ezüstérmes a csapattal.

A választáson a sportolói bizottság, valamint az edzőbizottság, illetve az ISSF-média tagjai voksoltak. NS.HU