Sike Renáta bronzérmes a Női Pisztoly versenyszámban - 25-50m Európa-bajnokság Wroclaw

25m PISTOL WOMEN

Sike Renáta 17 találattal bronzérmet nyert!

Hihetetlen izgalmak után Sike Renáta 17 találattal bronzérmes lett a nők 25 méter pisztoly versenyszámában a sportlövők olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságán, Wroclawban. A versenyt a német Doreen Vennekamp nyerte meg 29 találattal, a második helyen a lengyel Klaudia Bres végzett 21 találattal. A nyolc között két négyes csoportban folytatták az alapversenyből továbbjutók. A fináléban aki 10.2 kört lőtt vagy annál nagyobbat, az kapott pontot. Minden egyes sorozatban ötöt lőttek a versenyzők. Sike Renáta csoportjában végig a továbbjutó első két hely valamelyikén állt, és végül a 13 találatos lengyel Klaudia Bres mögött 12 találattal jutott a négy közé, ahol az érmek és a kvóták sorsa dőlt el. Az éremcsatában Sike Renáta az első két ötös sorozat után még a negyedik helyen állt, de aztán következett két hibátlan sorozat, vagyis kétszer ötből ötöt talált Sike Renáta, aki így a harmadik sorozat végén beérte az olasz Maria Varricchiót, a negyedik sorozat után meg is előzte és ezzel eldőlt, hogy lesz majd magyar versenyző az eredményhirdetésnél. A német Doreen Vennekamp előnye hatalmas volt, így a folytatásban, a következő két sorozatban Sike Renáta és a lengyel Klaudia Bres óriási csatát vívott az ezüstéremért és a másik ötkarikás kvótáért. Az ötödik sorozat után egy találattal vezetett a lengyel, aki a hatodik sorozat végére is megőrizte az egytalálatos előnyét. A végén a német akkora fölénnyel vezetett, hogy az utolsó két sorozatból már csak egyre került sor, és végül Doreen Vennekamp 29 találattal győzött. A második Klaudia Bres 21 találattal lett ezüstérmes. Ők ketten vitték el az ötkarikás kvótát. 

 

Sike Renáta: "Nagyon boldog vagyok az Európa-bajnoki bronzéremmel. Hosszú utat tettem meg idáig. Ez volt ma a maximum, úgyhogy nem bánom, hogy nem első lettem vagy második és nincs meg még az ötkarikás kvótám. Ez volt az első olimpiai kvalifikációs verseny. Reggel 8 órakor kezdődtek a versenyek, az alapban a pont és a gyors rész is. Nekem ez egy picit szokatlan, nem vagyok koránkelő, úgyhogy eléggé megviselt ez az 5.30-as ébresztő és 7 órakor már a lőtéren kellett lenni. Ennek ellenére nagyon jól sikerült a pontlövészetem (292 kör), amin még magam is meglepődtem, mert nem szoktam ennyit lőni. Élveztem, magabiztos voltam. A pontlövészet után nem néztem meg, hogy hányadik helyen állok a versenyben, azt sem tudtam, hogy ki miként szerepelt. Az alapverseny gyors része volt a legnehezebb ebből a versenyből, hogy azzal én is elégedett legyek. A 291-nél lehet többet lőni, de ez most bőven elég volt a nyolcas döntőhöz. A gyors rész melós volt, a fináléra viszont nyugalom szállt meg. Próbáltam felidézni a 2014-es granadai emlékeket, amikor világbajnoki bronzérmes voltam ebben a versenyszámban, hogy miként lőttem mosolyogva azt a döntőt. Ez most küzdelmesebb lett. Amikor reggel a buszon ültem, az járt a fejemben, hogy én ma bejutok a döntőbe és érmet fogok nyerni. A döntő első szakaszában igyekeztem kikapcsolni a külvilágot, és a végén boldogan konstatáltam, hogy bejutottam a négy közé, ahol az érmek sorsa dől el. A végén már nagyon fájt a kezem, kicsit túl is izgultam, sokkal jobban ráfeszítettem a markolatra. Próbáltam azért a feladatomra koncentrálni, és ez lett a vége." 

 

 

 

Sike Renáta a hatodik helyen jutott a döntőbe 583 körrel a nők 25 méter pisztoly versenyszámában a sportlövők olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságán, Wroclawban. Sike Renáta a 292 körös pont rész után, a gyors lövések során 291 kört (98, 96, 97) teljesített, és ezzel magabiztosan jutott a nyolc közé, ahol az ötkarikás kvóta a tét. Az alapversenyben a német Doreen Vennekamp volt a legjobb 592 körrel, őt a görög Anna Korakaki (588) és a bolgár Antoaneta Kostadinova (587) követte. A másik két magyar is nagyon jól lőtt a 30 gyors részben, Major Veronika és Csonka Zsófia is 295 kört teljesített. A világranglista-vezető, Európa-bajnoki ezüstérmes Major Veronika ezzel 12. lett 580 körrel (a gyors rész eredményei: 98, 97, 100). A döntő alja 581 kör volt. A szám 2015-ös Európa-bajnoka, Csonka Zsófia 575 körrel (a gyors rész eredményei: 98, 100, 97) zárt, ami a 25. helyet jelentette. A szám döntőjét - amely két ötkarikás kvóta sorsáról is dönt - 11 órától rendezik. 

 

Major Veronika: "A gyengébb ponteredmény vitte el a döntőt. Bár a gyors részben is jobb eredményt szerettem volna elérni, azzal nem lehetek elégedetlen. A pontlövések mindig nehezebben mennek, de ennél jobbra számítottam. Főleg az elmúlt hetek edzőtáborai után. Az elvégzett munka nem veszhet el, és remélem, hogy a világbajnokságon majd kijön a lépés."

 

Csonka Zsófia: "A verseny második felében meg tudtam azt csinálni, amiért jöttem. A pontban elért gyengébb eredmény dacára jó érzésekkel álltam ki a lőállásból. A pontlövészetben új technikát követek, és ez volt az első nemzetközi verseny, ahol ezt ki tudtam próbálni. Még idő kell, hogy beérjen."