Olimpiai Bajnokaink

Dr. Prokopp Sándor
Dr. Prokopp Sándor


Dr. Prokopp Sándor

(Kassa, 1887. május 7. – Budapest, 1964. november 4.)

Aranyérem: 1912. Stockholm, 300 m hadipuska

Édesapja Kassán a postán dolgozott. 1891-ben helyezték át a fővárosba, így települt át a család Budapestre, ahol a Pesti Tudományegyetem Jogtudományi Karán tanult és szerzett jogi doktorátust. A Budapesti EAC-ban kezdte a sportlövészetet. Már az 1908-as londoni olimpián is indult szabadpuska versenyszámban, de helyezést nem ért el. Az 1912-es stockholmi olimpiai játékokon eredetileg tartalék lett volna, de Hammersberg Géza lemondása után Prokoppot indították, aki félig önköltségesen indult a svéd fővárosba. A 300 m-es hadipuska fekvő számában indult, nagy meglepetésként az amerikai Osburn és a norvég Skogan előtt, tíz lövés után elért 97 pontos eredménnyel megszerezte az olimpiai aranyérmet.

 

Dr. Halasy Gyula
Dr. Halasy Gyula

 

Dr. Halasy Gyula

(Kisvárda, 1891. július 19. – Budapest, 1970. december 20.)

Aranyérem: 1924. Párizs, agyaggalamb lövészet

Halasy István és Szöllősy Irén fiaként született. Bécsben szerzett jogi doktorátust és kereskedelmi diplomát. Az első világháború alatt frontkatonaként szolgált, egy közelében felrobbant gránát hatására nyolc hónapra megnémult. Sportolóként – korabeli szokásoknak megfelelően – több sportágban is tevékenykedett (vívás, lovaglás, műkorcsolyázás).

Az 1920-as évek elején ismerkedett meg az agyaggalamb-lövészettel, a Magyar Galamblövő Egyesület versenyzője lett. Első nagy nemzetközi versenyén, az 1924-es párizsi olimpiai játékok agyaggalamb-lövész versenyén szétlövésben nyert aranyérmet a finn versenyző ellen, ezzel a nyári olimpiai játékok történetében ő nyerte a tizenkettedik magyar aranyérmet. Később Krúdy Gyula így jellemezte Halasyt: Ő a legnyugodtabb magyar ember. Ugyanezen az olimpián a csapattal a tizedik helyet szerezte meg.

Pályafutása során 1932-ben élőgalamb-lövészetben, 1936-ban pedig agyaggalamb-lövészetben nyert csapat világbajnokságot. Egyéniben ugyanezeken a világbajnokságokon második (agyaggalamb), ill. harmadik (élőgalamb) helyet szerzett. 1937-ben vb 4. volt. 1936-ban kétszeres Európa-bajnok volt (egyéni és csapat). 70 éves koráig versenyzett.

Aktív pályafutásának befejezése után csapatának edzőjeként tevékenykedett. A sportlövészet elméletével is tudományos alapossággal foglalkozott, számos szakcikke jelent meg a témakörben. Az 1950-es évektől haláláig a magyar sportlövő-válogatott szaktanácsadójaként tevékenykedett, majd a sporthivatal szakfelügyelője volt. Özvegyének halála után a családja a Magyar Olimpiai Bizottságnak adományozta az olimpiai aranyérmet és a hozzá tartozó diplomát.

Takács Károly
Takács Károly


Takács Károly

(Budapest, 1910. január 21. – Budapest, 1976. január 5.)

Aranyérmek: 1948. London, 1952. Helsinki, gyorstüzelő pisztoly

Takács Károly kétszeres olimpiai bajnok sportlövő 1976. január 5-én, 66 éves korában hunyt el. A kötélidegzetű, vasakaratú katona a magyar sport egyik legendás alakja. A honvédség legjobb céllövőjeként tisztelték, de csak a berlini olimpia után az ötkarikás játékokon szerzett tapasztalatok alapján került a válogatottba, hiszen a külföldi csapatokban is szerepeltek hozzá hasonló altisztek. Ezt követve 1938 szeptemberében csaknem végzetes baleset érte. Hadgyakorlat során egy gránát felrobbant a kezében és szétroncsolta jobb kézfejét. Felgyógyulása után bal kézbe vette a fegyvert és folytatta egyedülállóan kemény edzéseit. Alig hét hónappal később megnyerte a gyorstüzelő pisztolylövők válogató versenyét, így tagja lehetett a júliusban rendezett, világbajnokságon győztes magyar csapatnak. A világháború befejezése után elszántsággal készült első olimpiai részvételére. Londoni győzelmében olyan biztos volt, hogy előre megírta bajnoki nyilatkozatát, amelyet az eredményhirdetés után elővett belső zsebében lévő, kopott tárcájából és felolvasta a rádió mikrofonja előtt. Mindezt négy év múlva, Helsinkiben megismételte. Melbourne-ben, 46 évesen már nem tudott beleszólni az érmekért vívott küzdelembe. A kétszeres olimpiai aranyérmes, 35-szörös magyar bajnok ezt követve a fiatalokat oktatta a Bp. Honvéd sikeres szakosztályában.

Dr. Hammerl László
Dr. Hammerl László

Dr. Hammerl László

(Budapest, 1942. február 15.)

Aranyérem: 1964. Tokió, kisöbű sportpuska fekvő
Ezüstérem: 1968. Mexikóváros, kisöbű sportpuska fekvő 
Bronzérem: 1964. Tokió, kisöbű sportpuska összetett

1952-től a Ganz Villamossági Művek, 1957-től az MHSZ KLK, majd 1969-től az Újpesti Dózsa sportlövője volt. 1959-ben ifi Eb bronzérmet szerzett. 1961-ben háromszor végzett a negyedik helyen a budapesti ifi Eb-n. Ettől az évtől bekerült a magyar válogatottba. Első jelentős nemzetközi versenye az 1964. évi olimpia volt, ahol meglepetésre hetvenhárom induló közül 60 fekvő versenyszámban arany-, 120 összetettben pedig bronzérmet nyert. A fekvő számban azonos, 597 körös eredményt ért el az egyesült államokbeli Lones Wiggerrel, az amerikai versenyző azonban az utolsó sorozatban nyújtott gyengébb teljesítményével a második helyre szorult.

1965-ben Eb 4. volt csapatban. Az előző olimpiához hasonló holtverseny ismétlődött meg az 1968. évi olimpián, ahol a csehszlovák Jan Kurkával azonos, 598 körös teljesítményével Hammerl László szorult a második helyre.

Az 1969-es Eb-n sportpuska térdelő testhelyzetben 4. volt egyéniben, légpuska csapatban hetedik. Az 1970-es vb-n 9. volt fekvő egyéniben. Az 1974-es vb-n bronzérmet szerzett csapatban. 1975-ben Eb bronzérmes volt csapatban. Részt vett az 1972. évi müncheni és az 1976. évi montreali olimpián is, de nem sikerült pontszerző helyen végeznie. 1976-ban visszavonult az aktív sportolástól.

1968-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát szerzett, majd 1976 végéig fül-orr-gégészet osztályon dolgozott. 1977 januárjától főállásban elvállalta a magyar sportlövő válogatott szövetségi kapitányi tisztségét. A Testnevelési Főiskolán 1983-ban szakedzői okleveket szerzett, 1986-tól a TF-en oktatott, 1991-től címzetes egyetemi docens. A Zágrábi Testnevelési Főiskola vendégtanára. 1989-ben a MOB tagja lett. Ettől az évtől technikai igazgató lett a szövetségben betöltött posztja. 1986-ban és1991-ben az év magyar edzője választáson harmadik volt. 1996 szeptemberében lemondott a technikai igazgatói posztról. 1996-ban Új-Zélandra ment, ahol részt vett az Olimpiai Sportlövő Akadémia megalapításában és vezetésében. 1999-ben hazatért és ismét a magyar válogatott vezetője lett. 2002-ben az Év magyar szövetségi kapitánya választáson második volt. 2004-től a Nemzet Sportolója. 2005-ben a Nemzeti Sportszövetség referense lett. Az Olimpikonok a drog ellen egyesület elnöke volt 2008-ig. A Magyar Sportlövő Szövetség alelnöke és technikai igazgatója 2016. november 28-ig.

Varga Károly
Varga Károly

Varga Károly

(Budapest, 1955. szeptember 28.)

Aranyérem: 1980. Moszkva

Varga Károly olimpiai bajnok sportlövő a hazai mezőnyben ugyan már a montreali olimpia évében leadta névjegyét, megnyerte a magyar bajnokságot, de a kisöbű sportpuska fekvő testhelyzetében kivívott moszkvai győzelme épp olyan kellemes meglepetést jelentett, mint Hammerl László Tokióban aratott sikere. A magyar olimpiai csapat versenyzőinek döntő többsége még látásból sem ismerte. Így igazi szenzációt jelentett amikor Moszkvában, az olimpia harmadik versenynapján, a fővárostól távol lévő lőtérről megérkezett győzelmének híre. Moszkvai olimpiai bajnokságát a szerény sportember maga is csodának tartotta. Néhány további világversenyen már nem kísérte siker szereplését. 
Az életben viszont annál jobban megállta helyét. Előbb a Testnevelési Főiskolán szerzett edzői diplomát, majd elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. 

Igaly Diána
Igaly Diána

Igaly Diána

(Budapest, 1965. január 31.)

Aranyérem: 2004. Athén, Skeet
Bronzérem: 2000. Sydney, Skeet

Édesapja, Igaly József válogatott sportlövő volt, aki 1976-ban politikai okokból, pártonkívülisége miatt nem utazhatott a montreali olimpiára. Jelképes volt, hogy lányát a Diána névre keresztelte (akkor még hivatalosan Magyarországon ez a keresztnév nem létezett). Tizennégy éves volt, amikor gyakorolni kezdte a lövést, 15 évesen igazolt versenyző lett. 1982-ben a magyar bajnokságon harmadik volt. Első nagy sikerét az 1983-as junior Európa-bajnokság hozta, amelyet megnyert és elért eredménye alapján a felnőttek között is második lett volna. 1983-ban és 1984-ben magyar bajnok volt. Az 1984-es junior Eb-n második helyezett volt. 1986 és 1988 között ismét magyar bajnok lett.

AZ 1989-es vb-n csapatban harmadik, egyéniben 12. lett. Egy évvel később világbajnokságot nyert csapatban. Egyéniben tizedik helyen zárt. Ugyanebben az évben az Európa-bajnokságon csapatban második, egyéniben harmadik volt. 1991-ben az ob-n 3. volt. A világbajnokságon csapatban harmadik, egyéniben 8. lett. Az Európa-bajnokságon mindkét versenyszámban aranyérmet szerzett. Az 1992. évi magyar bajnokságon második helyezést ért el. Az Európa-bajnokságon csapatban második, egyéniben kilencedik volt. Az 1992-es olimpián az előkelő 42. helyezést ért el férfiak között, meghívott női versenyzőként.

Az 1993-as Eb-n skeet csapatban első, egyéniben ötödik volt. Az ob-n skeet-ben első, dupla trap-ban harmadik lett. A vb-n dupla trap-ban 31., csapatban 9. volt. A következő évben Európa-bajnok lett csapatban, harmadik egyéniben. A vb-n dupla trap-ban 13., csapatban 10. volt. Skeet csapatban világbajnok, egyéniben második volt. 1995-ben az Eb-n negyedik volt skeet egyéniben, csapatban aranyérmet szerzett. Dupla trap-ban huszonegyedikként zárt. A világbajnokságon skeet csapatban második, egyéniben harmadik, dupla trap-ban 29. volt. Az ob-n skeet-ben és dupla trap-ban is első lett.

1997-ben az Eb-n negyedik volt csapatban, 10. egyéniben skeet-ben. Az ob-n skeet-ben lett első. A következő évben az Eb-n skeet csapatban negyedik, egyéniben tizenharmadik volt. A barcelonai vb-n egyéiben első, csapatban negyedik volt. Az ob-n megvédte előző évi elsőségét. Az év magyar sportolónője szavazáson második volt. 1999-ben skeet-ben negyedik, dupla trap-ban 23. lett a vb-n. Az Európa-bajnokságon skeet egyéniben negyedik, csapatban 5., dupla trapban 16. helyezett lett. Az ob-n skeet-ben és dupla trapban szerzett aranyérmet. 2000-ben 7. volt az előolimpián. Az Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is második volt. A sydneyi olimpián a selejtezőben második volt. A döntőben szétlövés után szerezte meg a bronzérmet. Az év magyar női sportolója szavazáson negyedik volt.

2001-ben a kairói vb-n skeet egyéniben hetedik, csapatban hatodik volt. Az Európa-bajnokságon egyéniben 12., csapatban 6. lett. Az OB-n skeet és dupla trap bajnok lett. Egy év múlva Eb ezüstérmes lett skeet csapatban, nyolcadik egyéniben. A világbajnokságon egyéniben első, csapatban harmadik volt. A magyar bajnokságon skeet-ben szerzett elsőséget. Októberben második volt a vk döntőjében. Az év magyar sportolónője szavazáson negyedik volt. 2003-ban 14. volt skeet egyéniben, harmadik csapatban. A vb-n egyéniben bronzérmes, csapatban nyolcadik volt. A következő évben csapatban negyedik, egyéniben 16. volt a vb-n. Az olimpián megnyerte a skeet alapversenyét, majd a döntőben hibátlanul teljesítve szerezte meg az aranyérmet, a magyar sportlövészek közül 24 év után első nőként. Az év magyar sportolónője szavazáson harmadik volt.

2005-ben 12. volt az Eb-n. 2006-ban gondjai voltak az edzéslehetőségekkel és sérülés is hátráltatta a felkészülését. A zágrábi vb-n 23. volt. Az Európa-bajnokságon 12., csapatban hatodik volt. A következő évben a lonatói vk versenyen megszerezte az olimpiai induláshoz szükséges kvótát. A granadai Eb-n 14. volt, csapatban hatodik. A vb-n egyéniben 19. helyen zárt. 2008-ban az olimpiára készülő magyar sportolók nevében Igaly tett olimpiai fogadalmat. Az Európa-bajnokságon ötödik volt. A pekingi olimpián nem jutott a döntőbe és 13. helyezést ért el.

A 2009-es és a 2010-es évet kihagyta, nem indult el világversenyen és az ob-n sem. 2011 februárjában jelentette be visszatérését. Áprilisban 26. volt a pekingi kvótaszerző versenyen. Az ob-n nem indult, mivel azzal egy időben világkupa versenyen szerepelt. Utolsó lehetősége az olimpiai indulás kivívására a belgrádi koronglövő-világbajnokság volt, de 24. helye nem volt elegendő ehhez.

ISSF világranglista 1. hely: 3 alkalommal

2012 áprilisában a MOB sportolói bizottságának tagja lett. 2013 novemberétől a magyar koronglövők szakágvezetője volt. Az MSSZ alelnöke 2012-től.

Kitüntetései: Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikereszt és Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt.

Athén város és Törökbálint díszpolgára 

Törökbálinton él. 2007-ben édesapja emlékére megalakult Budaörsön az Igaly József Lövészklub, ahol a SKEET lövészet utánpótlás nevelése folyik.