Európa-bajnok a női légpisztoly csapat Győr 2024

A Major Veronika, Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel összeállítású magyar hármas aranyérmes lett légpisztolyban a kieséses rendszerű csapatversenyben Győrben a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon, miután az aranymérkőzésen 17-15-re verték meg az ukránokat. Jól kezdte Ukrajna az első helyért zajló meccset, hiszen az első öt sorozatot megnyerte, és már 10-0-ra elhúzott. A magyarok azonban egy percig sem adták fel, és 10-10-nél utolérték ellenfelüket. A folytatásban 11-11-et követően két újabb sorozatot megnyerve, 15-11-re ismét elléptek az ukránok a 16 pontig tartó mérkőzésen. Major Veronikáék azonban ismét csodát tettek, előbb 15-15-re egyenlítettek, majd a mindent eldöntő sorozatot is megnyerték (30.2 kör - 29.2 kör), és ezzel 17-15 lett a vége a magyar hármasnak.

Az alapversenyben a Q1-ben a magyarok 577 kört lőttek és elsőként jutottak a nyolc közé. A kvalifikáció második szakaszában Major Veronikáék 567 körös teljesítménnyel második helyen kerültek a négybe, majd a Q3-ban 572 körrel elsők lettek és a szintén 572 körös második ukránokkal lőhettek az aranyéremért. A sorrendet a több belső tízes döntötte el. 

 

Major Veronika: "Én úgy keltem ma fel, hogy Európa-bajnokok leszünk, ami sikerült is. Ráadásul ez a második csapatarany. Bebizonyítottuk azt, hogy mi vagyunk a kontinens legjobb női pisztolyos csapata 10 méteren. Az aranymérkőzésen 0-10 után összeszedtük magunkat, és nagyon koncentráltunk, hogy meg tudjuk fordítani az ukránok elleni mérkőzést. A közönség is nagyon sokat segített. Az egyéni versenyszám után volt bennem felelősség is a többieket iránt, szerettem volna húzni a csapat szekerét." 

 

Jákó Miriam: "Nagyon sokat segített az, hogy Győrik Csaba edző 0-6 után időt kért az aranymérkőzésen, bejött hozzánk és pár biztató szóval igyekezett hitet adni nekünk. Nem volt egyszerű 0-10 után fordítani, de mindhárman stabilak voltunk mentálisan. Ez a jövőre nézve is nagyon biztató, hogy képesek vagyunk szinte lehetetlennek tűnő helyzetből is nyerni. A végére egy izgalmas show-t csináltunk magunknak és a közönségnek is."

 

Fábián Sára Ráhel: "Nagyon örülök, hogy duplán bebizonyítottuk azt, amit már tudtunk, hogy mi vagyunk Európa legjobb pisztolyos csapata. Az aranyérem kulcsa a hit volt, hogy végletekig bíztunk egymásban. Ez már az alapverseny során is érződött, hogy hiszünk magunkban. Az aranymérkőzésen volt egy kis megingás, de tudtuk, hogy még innen is képesek vagyunk fordítani. A közönség nekem óriási motivációt jelentett, hogy ennyien itt voltak, ilyen mértékű szurkolást kaptunk egy-egy pont után. Ez mindig jól esik a versenyzőknek, ha támogatják őket."