Szakágvezető
Keczeli Zoltán elnökségi tag fotója
Keczeli Zoltán
elnökségi tag
szakágvezető
(+36-30) 976-9995

A futócéllövészet vagy ahogy azt régebben nevezték futóvadlövészet, a 60-as évek elejétől kezdődően honosodott meg Magyarországon. A kezdeti gyerekcipőből a 70-es évekre már nemzetközi szintre nőtte ki magát.

A 80-as évek elejére kialakult egy stabil, eredményes válogatott keret, melyet 100%-os finanszírozással tudtak működtetni az egyesületek. A nevesebb egyesületekben a sportolókkal foglalkozó edzők függetlenített állásban végezték munkájukat.

 A sportág töretlen fejlődése a 2000-es olimpiáig tartott. Dr. Hammerl László által készített statisztika szerint is a legeredményesebb szakág volt a sportlövő számok között Magyarországon. Ezen időszakban a szakág egymaga a megszerezhető olimpiai pontoknak több mint a felét tudhatta magának, míg a maradék pontokon a puska, pisztoly, korong szakág osztozott.

Hazánkban 20 helyen volt működő futócéllövő egyesület, lő pályákkal ellátva.

Miután a futócél 2000-től kezdődően lekerült az olimpiai versenyszámok listájáról, elvesztette az állami támogathatóságát.

Jelenleg 3 egyesületnél (Győr, Keszthely, Szentendre) tartanak fent 10 és 50 méteres futócélpályákat. A Magyar Sportlövők Szövetsége keretében működve, jelenleg is a világ élmezőnyébe tartoznak a hazai futócélos versenyzők.

Futócél Európa-bajnokság 2019: https://www.youtube.com/watch?v=tTL_SZWNsik