Szakágvezető
Sváb Sándor
+36 30 218 0191

A számszeríj szavunk a szláv "szamo-sztrelij" (magától-lövő) kifejezés magyarítása, valójában a Tell Vilmos által híressé tett egykori harci- és vadász-eszközt, a nyílpuskát jelenti.

Sportlövészetre átalakított változataival két fő kategóriában versenyeznek:

 

A MATCH (lőtéri) számszeríjjal puskás lövők, lövészöltözékben, lőállásokban, puskás céltáblákra céloznak,10 m-es illetve 30 m-es távok léteznek, ez utóbbiban álló és térdelő testhelyzetben is 30-30 lövést adnak le, egy fém-végű kis vessző-lövedékkel.

 

A FIELD számszeríj az íjászathoz áll közelebb, szabadtéren, fehér sportruházatban, színes céltáblákra lőnek, egy versenyen három távon (35, 50, és 65 m-en) 30-30 lövést adnak le, tollazott hosszúkás fém nyílvesszőkkel.

Magyarországon 1993-ban alakult meg a szakág, és azóta mindkét kategóriában nagyon eredményesen szereplünk a világversenyeken. Kiemelkedő egyéniségeink Sidi Péter (Match) és Baranyi József (Field), mindketten többszörös Világ-és Európa- Bajnokok és világcsúcstartók is. Csapatversenyekben is sok dobogós helyezéssel büszkélkedhetünk.

A szakág várja a puskás sportlövőket, hogy legyen utánpótlásunk, és folytatható legyen a sikerekkel teli számszeríjász hagyomány.