Junior gyorstüzelő csapatunk bronzérmes - 25-50m Európa-bajnokság Wroclaw

2022.09.11.

25m RAPID FIRE PISTOL TEAM MEN JUNIOR

Több mint három évtized után ismét magyar érem gyorstüzelő pisztolyban a junioroknál

Megszületett az ötödik érem a 25, 50 méteres olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon. A junior fiúk 25 méter gyorstüzelő pisztoly csapat versenyszámában a Nagy Ákos Károly, Rédecsi Máté, Laczik Dávid összeállítású magyar együttes a harmadik helyért zajló mérkőzésen, óriási izgalmak után 16-14-re legyőzte a házigazda lengyeleket és ezzel bronzérmes lett. Utánpótlás korosztályban gyorstüzelő pisztolyban csapatban korábban 1987-ben szereztek a magyarok világversenyen érmet. A magyar együttes a kvalifikáció első részében - a 843 körös franciák mögött - 839 körrel a második helyen jutott tovább. A Q2 már nehezebben ment a magyar hármasnak, amely 512 körrel így is a negyedik helyen zárt, és lőhetett a bronzéremért a házigazda lengyelekkel. A bronzcsatában előbb a lengyel versenyzők adták le az 5-5-5 lövést, majd a magyarok. Minden sorozatban az a csapat kapott két pontot, amely több találatot ért el. Azonos találati eredménynél, egy-egy pont járt mindkét nemzetnek. Az öt lövés leadására egyébként 4 másodperc állt a versenyzők rendelkezésére. A Mariusz Bartczak-Gepart, Stanislaw Kozlowski, Hubert Jan Ratajczyk összeállítású lengyel csapat villámrajtot vett, 5-1-re és 12-8-ra is vezetett már. Nagy Ákosék azonban végig tapadtak ellenfelükre, és előbb 12-12-nél utolérték őket, majd 14-12-re át is vették a vezetést. Az izgalmak csak fokozódtak, amikor a lengyelek egyenlítettek, de az utolsó sorozatban a magyar hármas 10 találatával szemben csak négyet értek el a lengyelek, és ezzel meglett a 16-14-es siker. Az aranyérem a franciáké lett, akik 16-6-ra győzték le az olaszokat. 

Rédecsi Máté: "Nagyon nagy mélységből jöttem fel a bronzmérkőzésen. A beállásommal lehetett a probléma, valahogy nem éreztem a táblát, de az időkérés jót tett. A nap elején már gondoltam, hogy érmesek leszünk, mert nagyon jól ment. A kvalifikáció második része szenvedősebb volt, de végig bíztam benne."

Nagy Ákos Károly: "Nagyon örülök a bronzéremnek. Az elején én sem éreztem magam komfortosan a lőállásban, de a vége felé már nagyon jól ment. A győzelmet sosem kell megmagyarázni, de azt hittem, hogy simábban verjük meg a lengyeleket."

Laczik Dávid: "Engem nagyon feldobott, hogy a döntős csarnokban lőhettünk. Persze akadt egy-egy gyengébb sorozat, de összességében a tudásom maximumát hoztam. Nekem a kvalifikáció során voltak mélypontjaim, mert nagyon izgultam. A családi hagyományok miatt futócéllövészettel kezdtem, de érdemes volt a pisztolyra váltani."