ISSF World Championship Baku Fábián Sára 4., ezzel olimpiai kvótát szerzett!

Fábián Sára Ráhel a negyedik helyen végzett a nők 10 méter légpisztoly versenyszámában az azerbajdzsáni sportlövő-világbajnokságon, és ezzel olimpiai kvótát szerzett. 

Az már a nyolcas döntő megkezdése előtt eldőlt, hogy a magyar versenyző kiharcolta a párizsi indulás jogát, ugyanis az iráni Golnoush Sebghatollahi nem tudott elindulni: a pisztolyának tartályában nem volt hajtógáz és a szabályok értelmében a versenyző csak azt az eszközt és felszerelést használhatja a lőállásban, amit magával vitt. 

A finálé rendkívüli izgalmakat hozott, az ötödik lövés után a harmadik, a tizedik után a második helyen állt Fábián Sára Ráhel. Sőt, a 12. lövés után az élre került. Hatalmas versenyt vívott a két kínaival és az olimpiai bajnok Anna Korakaival, a 16. lövés után a negyedik helyre szorult vissza, de a 18. lövés után ismét a második helyen állt. Végül Deme Zoltán tanítványa a negyedik helyen végzett, ami hatalmas teljesítmény a mindössze 21 éves magyar pisztolyostól. A győzelmet a kínai Csiang Zsan-hszin szerezte meg 239.8 körrel. Második a görög Anna Korakaki 238.3. A másik kínai Li Hszüe a harmadik. 

Pekler Zalán Európa Játékokon szerzett ötkarikás kvótája után Fábián Sára Ráhel a magyar sportlövők második párizsi indulási jogát harcolta ki. 

 

 

Az olimpiai kvótás Fábián Sára Ráhel nyilatkozatát rövidesen a Hungarian Shooting Federation Facebook-oldalon meg is hallgathatjátok, de néhány sort itt olvashattok is. 

Fábián Sára Ráhel: "Nagyon hosszú volt ez a nap, de főként az elmúlt másfél hónap, hiszen a dél-koreai junior vb-ről utaztunk a kínai Egyetemi Világjátékokra, onnan haza. Volt egy fél hetem folytatni a felkészülést a felnőtt világbajnokságra. Az Egyetemi Világjátékokon szerzett két egyéni ezüstérem bizonyította, hogy jó formában vagyok és nagy motivációt is adott Bakura. Ugyanis a junior-vb nem egészen úgy sikerült, ahogy szerettem volna.

Nagyon fáradt voltam reggel, amikor felkeltem. A próbalövéseim nem a legjobban sikerültek. Éreztem, hogy több koncentrációra lesz szükségem. Volt egy kisebb hullámvölgy, de sikerült összeszednem magam. Az első sorozatom is jó volt és az utolsó harminc lövéssel kerültem igazából a döntőbe. Meglepődtem, hogy az 578 körrel a harmadik helyen végeztem az első csoportban, de tudtam, hogy a következő sorozatban is nagyon jó lövők vannak. Amikor kiálltam a lőállásból, nem hittem, hogy döntős leszek. 

A második sorozat után szinte fel sem fogtam, hogy a felnőtt világbajnokságon bekerültem a döntőbe. A fináléban nem azzal foglalkoztam, hogy olimpiai kvótás lehetek, csak szerettem volna kihozni magamból a maximumot és elégedetten kiállni a lőállásból. Ez sikerült is! Úgyis, hogy a negyedik helyen végeztem, mert az ötkarikás kvóta mindenképpen kárpótol. Nagyon szépen kezdtem, mindent kontrolláltam annak ellenére, hogy eszméletlenül izgultam. Külső nyomást nem éreztem, nagyon jól esett a döntő előtt a csapattársaim támogatása. Egyelőre még próbálom feldolgozni a történteket, a párizsi olimpiára még nem gondolok. Rengeteg munka van ebben a felkészülésben. Jövőre fogok diplomázni, elég sűrű időszak lesz az is. Sikerült az, amiért évek óta dolgozom. Itt most Győrik Csaba segített, az edzőm, Deme Zoltán, aki most nagyon büszke rám. Köszönöm a munkáját. Nagyon büszke vagyok a csapatban szerzett ezüstéremre is, a csapattársaimra, és nem is sokkal, két körrel csúsztunk le az aranyról. Edzőtáborokban is jól tudunk együtt dolgozni. Jövőre Győrben megcélozzuk csapatban a legfényesebb érmet."