Major Veronika értékelte az idei sikereit

Bár a világkupa-versenysorozat döntője még hátravan, remek évet zárt a pisztolyos Major Veronika, aki értékelte a 2019-es esztendőt.

„Kicsit sajnálom, hogy idén kénytelen leszek kihagyni a novemberi Hungarian Open nemzetközi sportlövő-viadalt, de ugyanazon a héten kerül sorra, mint a világkupa-döntő. 2019 pályafutásom eddigi legsikeresebb esztendeje volt, hiszen – az Európa Játékokat leszámítva – mindenhonnan éremmel tértem haza. Tudom, hogy nem lehet a jó formát egész évben tartani, így aztán aligha kell bánkódnom a minszki verseny miatt”, fogalmazott a hunshooting.hu oldalnak Major Veronika, aki remekül kezdte az évet, hiszen februárban, Újdelhiben döntős, 40 pontos világcsúccsal nyerte a női sportpisztolyt, amivel nemcsak első lett a vk-versenyen, de ötkarikás kvótát is szerzett. Majd biztos, ami biztos a 10 méteres számban is aranyérmet szerzett.

„Ha az esztendő legjeit kell kiemelnem, akkor természetesen Újdelhi az egyik, de közvetlenül a nyomában van a gyenesdiási futócéllövő kontinensviadal is, ahol első felnőtt Európa-bajnoki címemet szereztem. Ráadásul azon a lőtéren, ahol gyerekkorom óta rendszeresen edzem, ahol persze ma már inkább a 25 méteres pisztolyszámot gyakorlom. Kérdezték már többen is, hogy elengedtem-e már a futócéllövészetet, amire az a válaszom, hogy az élet eldöntötte helyettem. Be kellett látnom, hogy ahhoz, hogy igazán sikeres legyek az olimpiai műsoron szereplő pisztolyszámokban, a korábbinál több időt kell ezekre fordítanom. Ugyanakkor, ha az időmbe belefér, a jövőben is el fogok indulni egy-egy futócéllövő-versenyen. De például a 10 méteres Eb-n csak pisztollyal lőttem”, nyilatkozta a Magyar Sportlövők Szövetsége honlapjának a 2019-ben mindhárom Eb-éremből egyet nyerő Major Veronika, aki a nőknek első alakalommal kiírt júliusi, 50 méteres futócéllövő kontinensviadalon a 40 vegyes számban lett aranyérmes, a márciusi, eszéki 10 méteres Eb-n légpisztolyban bronzérmes, míg a szeptemberi, bolognai 25 méteres kontinensviadalon ezüstérmes.

„Jó visszaigazolást jelentettek ezek az Európa-bajnokságok, hogy nemcsak a világkupákon tudok jól lőni. A 25 méter az igazi specialitásom, de 10 méteren is számolni kell velem. Úgyis fogalmazhatnék, hogy a légpisztolyos számot többen képesek igazán jól lőni a világon. A sportpisztoly talán azért is megy ilyen remekül, mert a futócéllövészetben hozzászoktam a lövéskényszerhez. Ott a lassúban öt, a gyorsban két és fél másodperc van a sütésre. Nagyon büszke vagyok a bolognai Eb-n az alapverseny gyors részében elért 299 körre”, mondta Major Veronika, aki örül annak, hogy a 2021-től több világbajnoksága lesz a sportágnak. Az ISSF (Nemzetközi Sportlövő Szövetség) december eleji, müncheni kongresszusán dőlhet el véglegesen, hogy az eddigi négyévenkénti vb-k helyett a pisztolyszámok esetében – az olimpiai esztendőt leszámítva – minden évben lesz világbajnokság.

„Ez egy óriási lehetőség a sportágnak és nekünk, versenyzőknek is. Nagy hátrányban voltunk eddig más ötkarikás sportágakkal szemben, amelyekben évente vagy kétévente rendeznek vb-t. Örülök a változásnak”, nyilatkozta a hunshooting.hu oldalnak Major Veronika, aki jövőre a februári, wroclaw-i 10 méteres Európa-bajnokságon biztosan rajthoz áll.

„Idén is meg tudtuk találni az egyensúlyt a versenyzés és az edzések-edzőtáborok között. 2019-ben sem mondanám, hogy túl sok lett volna a verseny. Az olimpia évében még tudatosabban figyelünk majd erre edzőimmel, Győrik Csabával és Keczeli Zoltánnal. Ugyanakkor egy-egy világkupa-verseny fontos a forma visszaigazolása érdekében”, fejezte be nyilatkozatát Major Veronika. 

A kínai vk-döntőt november második felében rendezik, 20-án, szerdán lesz a női sportpisztoly versenye, majd egy nappal később a női légpisztolyé. Mindkét számban a döntőbe jutás a célja Major Veronikának. A magyarok közül rajta kívül a puskás Péni István indulhat.

KM