Mészáros Eszter olimpiai kvótát szerzett Münchenben!

Mészáros Eszter megszerezte a harmadik magyar olimpiai kvótát sportlövészetben. A mindössze 17 esztendős magyar versenyző 162.8 körös eredménnyel a hatodik helyen végezve harcolta ki a tokiói ötkarikás játékokon való indulás jogát női légpuskában a müncheni sportlövő világkupa-versenyen. Szucsák László tanítványa már azzal nagy bravúrt hajtott végre, hogy 630.2 körrel a hetedik helyen bejutott a fináléba. Mivel a döntőben a két kínai és két indiai sportlövő már nem szerezhetett olimpiai kvótát, amelyből kettőt osztottak ki ezen a versenyen, Mészáros Eszternek az volt a feladata, hogy a három európai ellenfélből kettőt megelőzzön. Ez is sikerült a magyar versenyzőnek, hiszen csak román ellenfele végzett előtte, norvég és osztrák riválisát megelőzte. A versenyt az indiai Chandela nyerte meg 251 körrel. Mészáros Eszter már a harmadik magyar sportlövő, aki kiharcolta a jövő évi tokiói, ötkarikás játékokon való indulás jogát, a pisztolyos Major Veronika és a puskás Péni István után. 

 

"Ez életem legboldogabb hatodik helyezése. Már az első sorozat után éreztem, hogy nagyon jó eredményt érhetek el, ennek ellenére a 630.2 kör nem egyéni csúcs, mert lőttem már ennél jobbat egyszer egy tizeddel, egy másik alkalommal pedig 1.1 körrel. Igaz, azok otthoni versenyek voltak. Nemzetközi versenyen korábban még nem teljesítettem ilyen jól. Az alapverseny első sorozatát látva lassan, megfontoltan lőttem. Nem tagadom, hogy a döntő előtt kicsit izgultam, hiszen tudtam, hogy szerencsés esetben a hatodik helyezés is elég lehet az olimpiai kvótához. Még fel sem fogtam, hogy mekkora sikert is értem el" - nyilatkozta az olimpiai kvótás Mészáros Eszter, aki a gödöllői Török Ignác Gimnázium (TIG) egyesületének versenyzője és edzője Szucsák László. 

 

"Eszter azért volt itt, mert annak ellenére, hogy csak 17 esztendős és alig két éve lő, nagyon nagy tehetsége a sportágnak, és tudtuk, hogy képes lehet olimpiai kvótát szerezni. Teljesítményének az értékét csak növeli, hogy a müncheni világkupa a valaha volt legnagyobb sportlövőverseny, hiszen 96 ország, 987 versenyzője indult el rajta. Eszter nagyon jó tanuló, tehát az élet más területén is sikeres, és most már elárulhatom azt is, hogy másfél éve egy gödöllői versenyen mesteredzője, Szucsák László - amikor beszélgettünk - rámutatott Eszterre, hogy ez a lány ki fog jutni az olimpiára. Szucsák László nem véletlenül a világ legjobb puskaedzője, érdemes hinni neki" - nyilatkozta Győrik Csaba szövetségi kapitány.