Para Európa-bajnokság és Világbajnokság Granadában

Rescsik Csaba junior világcsúccsal ezüstérmes!

Granada /ESP/  Európa-bajnokság 2024. május 30. és június 7. között.

Granadában megkezdődött a parasportlövök Európa-bajnoksága.

A még mindig csak junior korú Rescsik Csaba az alapversenyben 623,2 remek eredménnyel első helyen került döntőbe.

A nyolcas döntő első öt lövése során hátrányba került a többiekkel szemben, de gyorsan javított, feljött a mezőny első harmadába.

A folytatásban már reménykedni lehetett az éremszerzésben. Az ukrán Doroshenko végig magabiztosan versenyzett, megérdemelten nyert. Csaba megjavítva saját korábbi junior világcsúcsát megszerezte az ezüstérmet.

Íme a döntő videója: https://www.facebook.com/shootingparasport/videos/417897501158753/

 

A  pisztolyosok 25 méteres versenyszámában Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula képviselte hazánkat.

Az alapverseny 30 pontlövése során Kriszta nem talált legyőzőre, gyorslövése is remekül sikerült, megőrizte első helyét. Gyula végig fegyvergonddal küzdött, nem került közel a döntőhöz.

A nők és férfiak közös versenyében két hölgy jutott a legjobb 8 közé. A döntő 25. lövését követően Kriszta és a török Yamac egyenlő állást követően szétlőtt a továbbjutásért, amit Kriszta parádésan teljesített – 5 db belső tízest ért el.

A folytatásban egy egytalálatos sorozat következett, Krisztának meg kellett elégednie a 6. hellyel.

 

Granadában két számmal folytatódott a parasportlövök Európa-bajnoksága.

Dávid Krisztina a női, Gurisatti Gyula a férfi  légpisztolyos számban képviselte hazánkat.

A férfiak lőttek előbb a P1 10m légpisztoly SH1 számban. Gyula rosszul kezdett, de a 40. lövésre feljött a 8. hely környékére, ahol nagyon szoros verseny alakult ki.

4-en értek el 558 körös eredményt. A cseh Kosek azzal lett 7., hogy a legtöbb belső tízest lőtte. Az ukrán Denysiuk javára az döntött Gyulával szemben, hogy bár egyformán 11-11 belső lövésük volt, de az utolsó előtti sorozat számára jobban sikerült. A német Meyer kevesebb belsővel került a 10. helyre.

A versenyt az előző napon 25 méteren diadalmaskodó lengyel Sowinski nyerte.

 

A nők között Kriszta nagyon magabiztos volt a P2 10m légpisztoly SH1 alapversenye során. A török Pehlivanlart több belső tízessel előzte meg és elsőként került döntőbe.

 A legjobb nyolc között Kriszta a 14. lövésig az élmezőnyben volt, ezután következett néhány gyengébb lövés. A verseny szorosságára jellemző, hogy máris kiesőhelyre került. Meg kellett elégednie az 5. hellyel. Kettős török győzelem született.

 

 

Rescsik Csaba R3 10m mix légpuska fekvő SH1 számával folytatódott számunkra az Eb.

Nagyon erős mezőny gyűlt össze. A szám specialistái még jobbak Csabánál, aki számára a tisztességes helytállás, a tapasztalatszerzés volt a cél.

Egyéni legjobbjától néhány körrel elmaradt, a 29. helyen végzett.

A cseh Vadovicova  Veronika, a szám abszolút favoritja lett az Európa-bajnok. Érdekesség, hogy a második helyen is hölgy végzett, maguk mögé utasítva a férfiakat.

 

 

Dávid Kriszta ezüstérmes a parasportlövő Európa-bajnokságon

A pisztolyosok számára eljött az utolsó versenynap. Az 50 méteres versenyszámában Dávid Kriszta és Gurisatti Gyula küzdött meg 21 vetélytársával. Kriszta kis ingadozással jól vette az akadályt az alapverseny során.  A döntő szempontjából nagyon biztonságos 529 körös eredményt ért.

A többieken múlt, hogy ezzel az eredménnyel az első helyen várta a 8-as döntőt.

Gurisatti Gyula elmaradt edzéseredményeitől és a középmezőnyben végzett.

 A döntőben Kriszta (egyedüli nőként) 17 lövésig vezetett, ahol az ukrán Denysiuk átvette a vezetést. A többiekkel szemben tetemes előnyük volt. Nem volt kétséges, hogy közöttük dől el a verseny.  A folytatásban az ukrán versenyző növelte előnyét  és nagyon biztosan nyerte az Eb-t.

Kriszta második lett, ezzel megszerezte sportpályafutása első világversenyi érmét a P4 50m mix pisztoly SH1 számban.

 

Rescsik Csaba R6 50m mix puska fekvő SH1 versenyszámmal folytatta az Eb-t.

A paralimpián Csaba három számban fog indulni. Ezt a számot nem fogja lőni, ebben van legtávolabb a legjobbaktól.  A feladata az volt, hogy a verseny során érjen el olyan sorozatot, mely megmutatja, hogy ebben a számban is szépen fejlődik. Negyedi sorozata 104,1 kör lett. A verseny ezen szakaszában csak ketten lőttek ettől jobb sorozatot. Összességében a 34 fős mezőny második felében végzett.

 

Rescsik Csaba kétszeres ezüstérmes a parasportlövő Európa-bajnokságon

Az Európa-bajnokság utolsó napján Rescsik Csaba az R7 50m férfi puska 3 testhelyzet SH1 számban vette fel a küzdelmet a többiekkel.

Csaba élete legjobb térdelőjével kezdett. A folytatásban (fekvő testhelyzet) a vetélytársak jobban teljesítettek, de az álló testhelyzetben újra megjavította eddigi legjobb eredményét. 1156 körös összetett eredménye új alapversenyi junior világcsúcs, amivel harmadikként került döntőbe.

A döntőben Csaba nem tudta hozni alapversenyi térdelő teljesítményét az első 5 lövésben. Az ellenfelek többsége jelentősnek mondható előnyre tett szert. A tíz lövéses folytatásban Csaba jó szinten stabilizálta teljesítményét. A fiatal versenyző nem mondható fekvő specialistának, de nagyon szépen dolgozott. Ez azt eredményezte, hogy az újabb 15 lövést követően a 4. helyről kezdhette az álló testhelyzetet. Következett az utolsó átpakolás az állóhoz.

10 lövést követően két kieső és Csaba a 4. Innentől lövésenként szólítják a kiesőket. Szétlövés következik a negyedik helyen, amiben nincs Csaba – ez már érmet jelent. Ahogy fogytak a döntő résztvevői, úgy növelte az előnyét a lengyel Dobrowolski és nyert. Csaba beállítva korábbi junior döntős világcsúcsát a második helyen végzett. Ezzel megszerezte második granadai ezüstérmét az Európa-bajnokságon.

 

 

 

Granada /ESP/ para koronglövő világbajnokság

Keresztes Krisztián személyében először mutatkozott be parasportoló koronglövő világbajnokságon.

Krisztián rengeteget áldozott (munkában, időben, anyagiakban) azért, hogy részt vehessen a vb-n. Az MPB és az MSSZ támogatásával ez most megvalósult.

Az első versenynapon ismerte meg élesben a pályát, a körülményeket, a világbajnokság semmivel nem összehasonlítható hangulatát. A nála sokkal rutinosabb versenyzők korongszámban jobban teljesítettek. Krisztián gyengébben kezdett, de fokozatosan javuló tendenciát mutatott teljesítménye.

A második versenynapon nagyon fegyelmezett munkája már a találatok számának határozott növekedésében is megmutatkozott – két 21 korongos rottét teljesített, de helyezésben nem tudott előbbre jutni, a mezőny második felében végzett. Első világbajnokságát jó érzéssel, rengeteg tapasztalattal fejezte be.

 

 

 

Az eredmények megtekinthetőek a SIUS eredményjegyzék honlapján: https://results.sius.com/Events.aspx?Championship=33c8d57f-25e0-49dc-b413-c6b4d0eabffc