Péni István Európa-bajnok a 10m Légpuska versenyszámban! / Eszék

Hihetetlen izgalmak után Péni István aranyérmes lett légpuskában az eszéki sportlövő Európa-bajnokság, így 2020, Wroclaw után ismét az ő nyakába akasztják/akasztották az aranyérmet a kontinensviadalon. Kissné Oroszi Edit tanítványa alapversenyben 629.9 kört lőtt, és a harmadik helyen került a fináléba. A döntő Péni István és az izraeli Sergey Richter külön csatáját hozta. Bár az első öt lövés után a negyedik helyen állt a magyar versenyző, a tizedik után az élre ált. Majd sokáig az izraeli foglalta el a vezető helyet, aki egyre magabiztosabban vezetett. Az utolsó két lövés előtt Richter előnye 1.3 körre csökkent, az utolsó lövés előtt pedig már csak 5 tized volt kettejük között a különbség. Péni ekkor 10.5-öt lőtt, az izraeli versenyző kereken 10-est. 251.3 kör mindkettőjüknek. Jöhetett a szétlövés, amelyben a tokiói kvótás magyar 10.7-et teljesített, Richter pedig csak 10.3-at ért el. Péni István ezzel ismét Európa legjobbja lett a 10 méteres olimpia számban.

A légpuskában Európa-bajnok Péni István nyilatkozata: "Az ismert körülmények miatt nehéz felkészülésen vagyok túl. Mesébe illő ez a győzelem. Európa-csúcs a döntőben, aranyérem, címvédés. Az utolsó négy lövés előtt egyre jobban megközelítettem izraeli ellenfelemet, és bíztam benne, hogy van esélyem a győzelemre. A végén mindent kiadtam magamból. A szétlövés előtt pedig már éreztem, nem volt kérdés számomra, hogy megnyerem az Eb-t."

 

Péni István aranyérmes lett a férfi légpuskában az eszéki sportlövő Európa-bajnokságon. Péni István: "Nagyon elhúzott az izraeli ellenfelem. Volt már 2 kör is az előnye a döntőben, de egy percre sem adtam fel. Végig bíztam abban, hogy beérhetem. Aztán ha már ott volt előttem, akkor le is szakítottam azt az almát a szétlövésben. A 629.9 körös alaperedmény jó teljesítmény, amivel bárhol a döntőbe lehet jutni. Az alapban 60 tízest lőttem, de ott hiányoztak a nagy tízesek, amik a döntőben már megvoltak. A címvédés ritka a mi sportágunkban. Az Eb előtt azt mondtam volna, hogy 50 méteren, az összetett számban erősebb vagyok. Megvan, amiért jöttünk, így ott már könnyebb lesz versenyezni. Ami Tokiót illeti: bízom benne, hogy lesz olimpia, hogy ott leszünk és mindent meg fogok tenni, hogy ott is örömöt szerezzek."

Kissné Oroszi Edit edző: "Nagyon örültem az aranynak. Istók magabiztosan jutott a döntőbe. Az utolsó lövései mindig fergetegesek, ezért bíztam benne, hogy az arany is meglehet. Bár a mi sportágunkban nem lehet biztosra menni, mert sok a jó lövő és nagyon ritka, hogy valaki két egymást követő Eb-n győzni tudjon. Felkészülési versenynek terveztük a kontinensviadalt, azt hiszem, jó úton járunk.

 

Sinka László főtitkár: "Nagyon sok fájdalom ért bennünket az utóbbi hetekben. Istvánt különösen. Ezek után ilyen fényes sikert elérni, mesébe illő. 2.1 körös hátrányból feljönni és megfordítani, az már önmagában elképesztő teljesítmény. Ráadásul olimpiai számban az egyébként kiválóan lövő izraeli Richtert győzte le a szétlövésben. Péni István a magyar sport egyik fénylő csillaga, minden versenyre, Tokióba is azért utazik, hogy felcsendülhessen a Himnusz."