A sportolói fórumon 5 új tagot választottak a MOB Sportolói Bizottságába

MOB.hu

Dr. Baji Balázs, Csernoviczki Éva, Csonka Zsófia és Lőrincz Tamás (az 5. új tag, Keszthelyi Rita mérkőzésre ment)
A Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának első „szabad” választásán, a november 13-ai, Larus Étteremben rendezett sportolói fórum keretében lebonyolított szavazáson öt új tagot választottak a birkózó Lőrincz Tamás, az atléta Baji Balázs, a sportlövő Csonka Zsófia, a judós Csernoviczki Éva és a vízilabdázó Keszthelyi Rita személyében. További három tagot a MOB elnöksége a november 17-ei ülésén fog megválasztani, majd újabb két tag a pekingi téli olimpia után kerül a testületbe. Az előző grémium Sinkó Andrea vezetésével leköszönt négy év után...

Az új összetételű, és a megválasztás módjában is újszerű bizottság felállítása a MOB szeptember elsején életbe lépett új alapszabályának megfelelően, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelveihez igazodva vált időszerűvé a tokiói olimpiát követően. Ennek értelmében az új 10 fős bizottság tagjai közül 6 főt a versenyzők választanak (egyet a pekingi téli olimpia alapján), 4 főt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége delegál (egyet a pekingi téli olimpia után). 

Az öt helyre 20-an jelentkeztek; feltétel volt az elmúlt három nyári olimpia (London, Rio, Tokió) valamelyikén való részvétel. Időközben Tóth Lili Anna visszalépett, így a 26 érvényes szavazólapon 19 név szerepelt. A jelölteknek előzőleg a MOB honlapján megjelent az önéletrajzuk és motivációs levelük, majd az eseményen személyesen, távolmaradás esetén videóban is bemutatkozhattak. A jelenlévők a birkózó Lőrincz Tamásra, az atléta dr. Baji Balázsra, a sportlövő Csonka Zsófiára, a judós Csernoviczki Évára és a vízilabdázó Keszthelyi Ritára adták a legtöbb voksot, így első körben ők kerültek az új sportolói bizottságba. A NOB és az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának tagjai, Gyurta Dániel és Knoch Viktor automatikusan tagja a testületnek. Folytatás a szerdai elnökségi ülésen...

A MOB Sportolói Bizottságának elnöke és egy további tagja egyben tagja lesz a MOB közgyűlésének is, utóbbiról a bizottság tagjai maguk döntenek. A bizottság elnökét a tagok maguk közül választják, de kizárólag a versenyzők által választottak köréből, ő pozíciójából adódóan a MOB elnökségének a tagja lesz. A voksolásra a 2021-es tokiói olimpián részt vett versenyzők voltak jogosultak. A mandátum a tokiói olimpia elhalasztása miatt 3 évre szól.

A fórumon – amin részt vett a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián és főtitkára, Vékássy Bálint – leköszönt az előző testület. Kulcsár Krisztián megköszönte a bizottság munkáját, Sinkó Andrea pedig a MOB vezetésének bizalmát, a tagok együttműködését.

Kulcsár Krisztián hangsúlyozta, hogy a bizottságot a MOB a nemzetközi elvárásoknak megfelelően, a NOB mintájára kívánja létrehozni és működtetni, ennek megfelelően a hazai ötkarikás szervezet is komolyan veszi a jelmondatot: „Athletes First”. „Fontos számunkra a sportoló, a független sportolói bizottság, ezt az IOC is komolyan veszi, mi is ezt tesszük. Súlya van annak, hogy léteztek” – hangsúlyozta a MOB első embere. Hozzátette: „szívből jövő köszönetünket fejezem ki Sinkó Andreának és a leköszönő bizottsági tagoknak”.

Sinkó Andrea elmondta, hogy egyértelmű irányelveket kaptak a Magyar Olimpiai Bizottságtól. A szöuli pontszerző ritmikus gimnasztikázó az elmúlt ciklus eredményei közt ismertette, hogy rendszeresen véleményeztek NOB-állásfoglalás mellett MOB-dokumentumokat – például az új alapszabályt, a doppingellenes startégiát és a készülő versenysport-stratégiát – személyesen vagy online módon részt vettek a NOB és az EOC fórumain, utóbbi szervezetbe delegálták előbb Baji Balázst, majd Knoch Viktort; véleményezték az olimpiai ruházatot és népszerűsítették a Magyarock-márkát is, valamint kezdeményezésükre több sportági szakszövetségben megalakították a sportolói bizottságot.

Az eseményen Csonka Zsófia a hazai sportlövő-, míg Medveczky Erika a kajak-kenu szövetség sportolói bizottságának megalakításáról és azok működéséről számolt be. A  sportolóról, mint közszereplőről Gundel Takács Gábor, a MOB kommunikációs vezetője tartott előadást.