Domsits Olivia Ditta Európa-bajnoki bronzérmes Győr 2024

10m Air Pistol Women Junior (TUE 27 FEB 2024)

youtube

Final

1. PRODIASHVILI Mariami GEO 242.2 ERJ
2. SLAK Manja SLO 237.6
3. DOMSITS Olivia Ditta HUN 215.0

Megszületett a második magyar érem Győrben a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon, miután Domsits Olívia a harmadik helyen végzett 215 körös eredménnyel a junior lány légpisztoly versenyszámában. Orbán László tanítványa az alapversenyben 570 kört ért el, és másodikként jutott a nyolcas fináléba. A döntőben Domsits Olívia a tizedik lövés után még a hatodik helyen állt, de aztán folyamatosan jött fel. A 14. lövést követően már a negyedik helyre lépett előre, sőt, a 16. lövés után harmadik volt. Hihetetlen izgalmakat hozott a végjáték, hiszen a 20. lövés után holtverseny alakult ki a magyar pisztolyos és a cseh Viktorie Sindlerova között. A szétlövésnek az volt a tétje, hogy aki a nagyobb lövést adja le, az folytathatja a versenyt, és az első háromban végez. Nos, Orbán László tanítványa bírta jobban az izgalmakat, és 10.3 kört lőtt, miközben ellenfele 9.1-et ért el. Domisits Olívia így bronzérmes lett (215 körrel), az első két helyen álló ellenfelét már nem tudta behozni. Az aranyérmet a georgiai Mariami Prodiasvili  szerezte meg 242.2 körrel, a második helyen a szlovén Manja Slak végzett 237.6 körrel. A győztes eredménye junior Európa-rekord. 

 

Domsits Olívia: "A döntő nehezebb volt, mint az alapverseny, mert az elején nem találtam a helyem a pályán. De utána minden összeállt, el is kapott a flow-érzés. Úgy gondolom, hogy amit lehetett, kihoztam a döntőből. Nyilván egy sportoló mindig nyerni szeretne, de ezzel az eredménnyel, ezzel a helyezéssel elégedett vagyok. Az alapversenyen még lehet csiszolni, de az tekintélyt parancsoló volt, hogy a második helyen jutottam tovább. Már ezt is sikerként éltem meg. A döntőben a gyengébb kezdés után próbáltam korrigálni a pisztolyom beállításán, és ez sikerült is. A szétlövésben nagyon leizzadtam. Csak arra figyeltem, hogy a lövésem minél  precízebb ki legyen dolgozva, és szerencsére tízest lőttem. Örültem neki nagyon. Ez volt az első egyéni érmem világversenyen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanulok tűzvédelmi mérnöki szakon."

 

Orbán László, Domsits Olívia edzője: "Nagyon sokat dolgozott ezért a döntőért. Az alapverseny is szépen összeállt. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az utolsó tíz lövést jól megoldotta. Nem omlott össze a döntő kapujában. Az már önmagáért beszél, hogy Európa legjobb nyolc lövője között szerepelhetett, az érem pedig hab a tortára. Szépen felépítette a finálét. Két hullám volt benne, de vissza tudott jönni szép nagy tízesekkel. Természetesen nem volt mindegy, hogy negyedik lesz vagy harmadik, és a legfontosabb pillanatban képes volt tízest lőni. Nagyon ott volt fejben, motivált. Egyéniben ez volt a legnagyobb sikere, nagyon örülök neki."