Magyarország 3. az éremtáblázaton - Győr 2024

RESULTS BOOK

 

A Győrben megrendezett 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon összesen kilenc érem született, három arany, két ezüst és négy bronz. A kilenc éremből hetet a felnőttek, kettőt a juniorok szereztek. A puskás Péni István olimpiai kvótát lőtt, de a pisztolyos Jákó Miriam és a puskás Mészáros Eszter is nagyon közel állt a párizsi olimpiai indulási jog megszerzéséhez. 

Az alábbiakban a szakágvezetők rövid értékelését olvashatjátok, amely forrásmegjelöléssel szabadon felhasználható.

 

Kissné Oroszi Edit puska szakágvezető: "A célkitűzéseket teljesítettük, hat versenyző szerzett érmet. Ráadásul több olyan puskás versenyző is volt, aki több érmet is nyert. Ami a legnagyobb öröm számunkra, hogy olimpiai kvótát is szereztünk. Péni István ezüstérmes lett és a párizsi indulási jogot is kiharcolta az egyéni légpuska számban és a trió elnevezésű csapat versenyszámban is kiemelkedően teljesített. A 632.3 körös alaperedmény biztató az olimpiai szereplésre nézve is. Jó formában van, a technikai háttér megfelelő. Innen már egy jó felkészüléssel elérhetőnek tűnik az a cél, amit Párizsra kitűztünk. Mészáros Eszter nagyon közel volt az ötkarikás kvótához. De nem mondtunk még le a női kvóta megszerzéséről sem. Akár ő, akár Dénes Eszter még kiharcolhatja az indulás jogát. A női puskás versenyzők egyébként a hagyományos csapatversenyben másodikok, a trió elnevezésű, kieséses rendszerű versenyben pedig harmadikok lettek. A férfi puskások a kieséses rendszerű csapat számban ugyancsak bronzérmesek lettek. Pekler Zalánnak valószínűleg kisebb pihenőre lesz szüksége, hogy eredményesen tudjon felkészülni az év fő versenyére, mert az biztos, hogy nem felejtett el lőni." 

 

Pál-Plichta Györgyi pisztoly szakágvezető: "Azért nem vagyok teljesen elégedett a női pisztolyosok szereplésével, mert nagyon szerettünk volna egy ötkarikás kvótát. Ketten is esélyesek voltak erre, Major Veronika és Jákó Miriam. Utóbbi versenyzőnek volt a fiatal kora miatt a legkevesebb tapasztalata, de így is a fináléba került. A junioroknál döntőzni egy teljesen más teher, mint a felnőtteknél. Szomorú nyilván nem vagyok, de az kicsit sok, hogy már negyedik alkalommal maradunk le éppen a kvótáról, hiszen Sike Renáta még 2022-ben a wroclawi 25 méteres Eb-n, aztán Major Veronika kétszer is nagyon közel volt a párizsi indulási jog megszerzéséhez. Ez azt jelenti, hogy négy versenyzőnk is van, aki a világ élvonalával felveszi a versenyt, és eljuthat olimpiára. A két csapataranyérem csodálatos, és egyáltalán nem természetes ebben a sportágban. A kieséses rendszerűben a nehezebb feladatot is megoldották a lányok. Úgy készülünk tovább, hogy ha az a kis szerencse is mellénk áll, ami a tudásuk mellett szükséges, akkor - Fábián Sára Ráhel mellett - lesz még ötkarikás kvóta a nőknél. A férfi pisztolyos szakágban hatalmas munka folyik. Itt az adja a nehézséget, hogy két különböző mezőny lövi a légpisztolyt és a 25 méteres számot, a gyorstüzelőt. Tátrai-Fejes Miklósnak a teljesítménye elmaradt a tudásától. 2016-ban itt, Győrben kvótát is lőtt, és ezzel az elvárással most túl nagy terhet vett magára. Az viszont fantasztikus lett a végére, hogy a trió elnevezésű versenyszámban bronzérmes lett a férfi csapatunk. Messze túlteljesítették az elvárásokat."

 

Ablonczy Orsolya utánpótlás-szakágvezető: "Annak nagyon örülök, hogy sikerült két egyéni érmet is nyerniük a fiataloknak, hiszen Kálmán Bálint légpuskában aranyérmes lett, míg Domsits Olívia légpisztolyban harmadik. A puskás Tóth Anna döntőbe kerülésének is nagyon örültem. A válogatókon még nem volt ilyen jó formában, de nagyon szépen dolgozott az alapversenyben. Ugyanakkor nagyon bíztunk a csapatérmekben is, emiatt egy kis hiányérzetem van. Ez mutatja egy sportág bázisát, másrészt a gyerekek ilyenkor jól összecsiszolódnak, egymásért és a csapatért is küzdenek. A junior lány pisztoly trióban is hozható lett volna az érem. De nagyon fájó volt, hogy Vintze Regina és Török Ferenc mindössze négy tizeddel maradt le a légpuska vegyes csapat számban az éremmeccsről. Megérdemelték volna. A gyerekek tudását tekintve volt esélyünk csapatérmekre. Nagyon sok nagyon fiatal versenyző indult most, a következő Európa-bajnokságon egy sokkal eredményesebb csapatot alkothatnak. A két egyéni érmes sportlövő pedig zseniális versenyzést mutatott be, a tudásuk legjavát hozták."