Péni István és Dénes Eszter az év sportlövője

Az MSSz elnöksége megválasztotta a 2020. év sportolóit.

A férfiak között Péni István, a nők között Dénes Eszter lett az év sportlövője!

Péni István és Dénes Eszter lett 2020-ban az év sportlövője. Mindketten Kissné Oroszi Edit tanítványai. Péni István Dénes Eszterrel a légpuska vegyes páros versenyszámban második lett a február végi, lengyelországi 10 méteres Európa-bajnokságon, míg egyéniben élete eddigi legnagyobb sikerét elérve aranyérmes. Az alábbiakban egy nyilatkozatot olvashattok Péni Istvántól.
Egyben felhívom figyelmeteket, hogy bár nézők nélkül, de idén is sor kerül a Hungarian Open nemzetközi sportlövő viadalra, amelyet péntektől rendeznek a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A járványügyi intézkedések értelmében ezúttal nem tudtok jönni forgatni, dolgozni, viszont a hunshooting.hu oldalán nyomon követhetitek majd az eseményt.

Péni István: "Nagyon örültem neki, de számítottam rá, hogy 2020-ban én leszek a férfiaknál az év sportlövője, mert a woclaw-i Eb nagyon jól sikerült számomra. A Dénes Eszterrel vegyes párosban elért második hely mellett, egyéniben aranyérmes lettem, ami pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. Sokszor beszéltem már erről, a lengyelországi egy hibátlan verseny volt, az évnek a fénypontja. Mivel utána törölték a világkupákat, az olimpiát pedig egy évvel elhalasztották, így nagyon nem is lehetett ellenfelem ebben a versengésben.
Nem gondoltam volna, hogy még ősszel sem nagyon lesznek versenyek. A hétvégén jön a Hungarian Open, de ez most nem lesz olyan, mint az elmúlt években. A résztvevők száma is kevesebb és nálunk csak egy külföldi puskás indul. Az elmúlt másfél hónapban kint voltam Szerbiában, nagyon jól sikerült a felkészülés, rengeteget lőttem 50 és 10 méteren is. Az utolsó tíz napban volt egy edzőtábor Kragujevácban, amikor egy föld alatti lőtéren lőhettünk. Csak annyi volt benne a kellemetlen, hogy napfényt nem nagyon láttunk, így az utolsó napokban már ebédelni feljártunk a szabadba. Az elmúlt másfél hónapban részt vettem a szerb válogatott kisebb versenyein is, például a Szerb Kupában, az eredményeim bőven 630 kör felett voltak. Minden rendben halad, a Hungarian Open mellett még Lengyelországba is utazunk versenyezni, majd Zágrábba és Belgrádba, továbbá december közepén az első Eb-válogatóra is sor kerül.
Két hete kezdtem el egy új lövészruhában lőni, amivel még nem teljesen értem össze. Ezt most tesztelgetem, még nem olyan, mint a régiben. De azon vagyok. A jövő februári Eb-re remélem, tökéletes lesz. A Hungarian Openen a célok a szokásosak, minél jobban lőni és minél előrébb végezni. A mindennapjaimban mostanság a tanulás is fontos szerepet kap, épp esszét írok, a Corvinus Egyetemen tanulok gazdálkodást és menedzsmentet. Mint Európa-bajnok és olimpiai kvótás védett helyzetben vagyok, a finnországi Eb-csapatban biztos helyem van, de nekem is el kell indulnom a háromból két válogatón." 

 

 

Dénes Eszter: "Az Eb után viccesen arról beszélgettünk az edzőmmel, Kissné Oroszi Edittel, hogy elég jók az esélyeim az év sportlövője címre. Én személy szerint attól féltem, mivel a versenynaptár eléggé foghíjas volt, hogy idén nem hirdetnek győztest. Így aztán kellemes meglepetésként ért, hogy én lettem a nőknél az év sportlövője.
A vegyes párosban Péni Istvánnal elért ezüstérmünk nagy siker volt. Az különösen, hogy az alapversenyben világcsúcsot lőttünk. A döntőben mutatott teljesítményem miatt van bennem egy kis hiányérzet, mert az aranyérem sem volt elérhetetlen távolságban. 10 méteres versenyen juniorban sem álltam még a dobogón, ezért is örültem nagyon ennek az ezüstnek. Az pedig csak növeli az értékét, hogy ez egy új olimpiai szám és mivel az Eb olimpiai kvótaszerző verseny volt, az összes esélyes európai elindult Wroclawban.
Eléggé izgulós vagyok és még újdonság volt számomra a döntőzés a légpuska egyéni számában. Az alapversennyel teljesen elégedett voltam, de a fináléban éreztem annak a súlyát, hogy az ötkarikás kvóta elérhető közelségben van. Az Eb-döntő nem mindennapos az életemben, különösen nem a felnőtteknél. Picit csalódott vagyok, hogy nem éltem a lehetőséggel, de pozitívum, hogy ott lehettem a legjobb nyolc versenyző között. Ezt a kontinensviadalt az olimpia felé vezető út egyik állomásának tekintem. Még lesz lehetőség a tokiói indulási jogot kiharcolni, hiszen a februári, finnországi Eb-n meg lehet lőni a kvótát. Persze előbb be kell kerülni az utazó magyar csapatba!
A hétvégi Hungarian Openen szeretnék egyenletes jó teljesítményt nyújtani, hiszen decemberben már sor kerül az első Eb-válogatóra is. Jönnek szerb versenyzők és itt lesz a riói olimpia aranyérmese, Virginia Thrasher is a hazai riválisok mellett. Mindig a 630 kör a vízválasztó. Nekem 631.3 kör az egyéni csúcsom, de edzésen már többször lőttem ennél többet is. A háromnapos verseny során döntőt szombaton és vasárnap is rendeznek. Most elég jó formában vagyok ahhoz, hogy akár dobogóra is állhassak. De ez az ellenfeleken is múlik."